U Pirićima kod Bratunca obilježena 27. godišnjica otpora agresiji na BiH

U Pirićima kod Bratunca obilježena 27. godišnjica otpora agresiji na BiH

Objavio: -

– Ovdje su mali ljudi pobijedili veliko zlo, ovdje se borilo za čast a ne za priznanja i odlikovanja, ovdje se ginulo da bi se živjelo, ovdje, na ovom svetom mjestu tokom odbrane od zla koje je prijetilo da nas pokori svoje živote za odbranu ljudskosti, časti i dostojanstva dalo je 195 šehida, eto to su Pirići i okolna sela, to je naša priča- kazao je između ostalog u svom obraćanju Fahrudin Hasanović – Beli jedan od komandanata tadašnjeg voda i aktuelni predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

U ovom malom povratničkom naselju koje je najduže odolijevalo atacima veliko srpskog agresora iz susjedne Loznice u Srbiji ali i domaćih fašista, danas je obilježena 27. godišnjica otpora agresiji na BiH.

Ovom događaju prisustvovali su brojni gosti iz vjerskog, javnog i političkog života Tuzlanskog kantona, Federacije BiH te Podrinja, među kojima i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić, predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić te brojni predstavnici i predsjednici boračkih organizacija Tuzlanskog kantona i općina Podrinja.

Događaju je prethodilo svečano puštanje u promet izgrađenog mosta za koji su mještani i jedne i druge nacionalnosti rekli da je to most ponovnog spajanja uz nadu kako rekoše da se više nikada neće pojaviti idioti koji će ga srušiti.

Četa u Pirićima je inače bila sastavljena od nekoliko okolnih sela a koliko je ova kota bila značajna za agresora dovoljno govori podatak da su borbe na ovom lokalitetu trajale mjesecima.

-Ova čata bila je sastavljena od rudara, radnika, poljoprivrednika, seljaka, običnih ljudi, bez ijednog oficira i branili smo se lovačkim puškama, pravljenim pištoljima i alatima. Upravo na ovaj dan 16. maja pale su i naše prve žrtve, naša sestra Begzadić Alija i naš brat Ahmetović Husein, a tog dana sam i ja teško ranjen,- kazao je još u izjavi za medije Fahrudin Hasanović, koji je dodao da je ova četa iznjedrila i jednog posthumno odlikovanog “Zlatnog ljiljana”  Husić Šemsu, koji je bio jedan od komandira voda, te da je i sam dobitnik  specijalnog priznanja „Pištolj sa posvetom“.

Na spomen obilježju u Pirićima položeni su vijenci i cvijeće, odata je počast svim poginulim borcima i šehidima Armije RBiH, a upriličen je i vjerski program za koji su se pobrinuli imami i hatibi Medžlisa Islamske zajednice Bratunac koji su zajedno sa sugrađanima i gostima proučili Jasin i Tevhid te zajedno klanjali podne namaz.