12.8 C
Tuzla
28.05.2022.

U povodu Svjetskog dana slobode medija na Trgu slobode u Tuzli otvorena izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka

Jedna od temeljnih sloboda u demokratskim društvima zapravo je i sloboda medija, koja obuhvata slobodu izražavanja mišljenja, neovisnosti, slobodu prikupljanja, istraživanja, objavljivanja i širenja informacija.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana slobode medija kada je glavni cilj podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela, na Trgu slobode u Tuzli otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Novinari, kamermani i fotoreporteri kroz Blickov objektiv proteklih 30 godina”, autora Ahmeta Bajrića koji je proteklih trideset godina bilježio rad novinara na terenu, i to da kako ističe, oni to nisu ni znali.

Cilj mi je bio da to nekad pretvorim u izložbu, nisam razmišljao toliko ali računao sam da će se skupiti toliko fotografija i pružila se prilika da to pretvorim u izložbu. Baš je prilika pogotov sad što su slobode medija prilično ugrožene, i htio sam iskoristiti priliku da dam publicitet novinarima, a i da kažem da su novinari po pitanju finansijskog stanja najmanje plaćeni, mnogi su neprijavljeni i svako traži neku grešku u novinarima, a faktički da nije novinara, mnoge stvari se ne bi otkrile”, kazao je Ahmet Bajrić Blicko, fotoreporter.

Iz Udruženja BH novinari ističu da iako su medijske slobode u Bosni i Hercegovini prema svim mjerenim parametrima loše, da čak 85 posto ispitanika najviše vjeruje medijima.

Možda se mnogi neće složit, ali misli mada smo tokom agresije imali najveću slobodu. Sloboda medija, ako ste sami sa sobom raščistili da trebate pisati istinu nisu ugrožene. Ugrožene su u egzistencijalnom smislu, ako zavisite od donatora, procesa, politika, to je ta ugroženost”, rekla je Almasa Hadžić, novinarka.

Mi zapravo imitiramo medijske slobode, jer svi parametri kojima se mjere medijske slobode su loši, ekonomski, pravni, sigurnosni, ništa nam od toga ne ide u prilog. 85 posto najviše vjeruje medijima, 75 posto vjerskim vođama, 45 posto nevladinim organizacijama, a vlastima vjeruju samo 39 posto”, istakao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Informacija koja se plasira javnosti samo je jedan dio onoga koliko se zapravo uradi i upravo je ova Izložba fotografija bila idealna prilika da se kroz objektiv vide sve one situacije u kojima se novinari nalaze kako bi došli do tih informacija. Kako ističe gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, mediji su “čuvari istine” i zbog toga je važno često potencirati slobodu medija.

Ta sloboda je preduslov slobodi svih nas, jer ako ti se nešto dogodi a niko ne prenese, kao da se nije ni dogodilo. Čestitam slobodu medija jer su oni čuvar demokratije, kao princip”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Gotovo svi novinari, snimatelji i fotoreporteri koji su u proteklih trideset godina radili u različitim medijskim kućama i dopisništvima u Tuzli našli su se na više od dvije stotine fotografija koje su nastale od 1992. do 2022. godine.

POSLJEDNJE DODANO