27.8 C
Tuzla
25.05.2022.

U pripremi nove mjere u Federaciji BiH, hoće li period izolacije biti skraćen?

Broj novih pozitivnih na COVID – 19 u Federaciji BiH u protekloj sedmici porastao je za više od 50%. Sada je već izvjesno da dominira varijanta omikron soja koji je detektovan kod oko 80% pozitivnih slučajeva.

U narednim sedmicama očekuje nas konstantan rast broja novozaraženih, zbog toga je i Federalni krizni štab pripremio set novih mjera koje će predložiti vladi na svom sljedećem sastanku, zakazanom za utorak, a koje se prvenstveno odnose na izmjene u načinu tetsiranja.

Jedna od najvažnijih izmjena svakako je ta da će obavezan PCR test zamijeniti brzi antigenski testovi.

Sigurno da je antigen test prvi izbor. Naravno to neće značiti da se radi antigen test i za one ljude koji idu u bolnički sistem, za one ljud koji imaju teže oboljenje ili ljude koji zbog nekih drugih dijagnoza odlaze u bolnicu. Prema tome, PCR testiranje će se upotrebljavati, međutim primarno ćemo raditi veći broj antigenskih testova”, kazao je Goran Čerkez , pomoćnik ministra zdravstva Federacije.

Krizni štab će Federanoj vladi predložiti i skraćivanje perioda izolacije. Smanjenje će biti različito za potpuno vakcinisane i za nevakcinisane. Tako će osobe kod kojih se potvrdi prisustvo COVID infekcije, a koje su potpuno vakcinisane sa tri doze u izolaciji boraviti sedam dana, dok će izolacija kod COVID pozitivnih, a nepotpuno vakcinisanih i nevakcinisanih trajati deset dana.

Izmjene se uvode i u određivanju izolacije za ljude – prve konktakte pozitivnih članova porodice ali samo za potpuno vakcinisane, dok će osobe koje nisu potpuno vakcinisane nakon što su imale rizični kontakt morati u izolaciju.

Ljudi koji imaju potpuni vakcinalni status neće odmah ići u izolaciju. Morat će nositi maksu, morat će pratiti svoje zdravstveno stanje i u nekoj fazi ako primjete bilo kakav klinički problem oni će se stavljati u izolaciju, testirati i raditi sve dalje što treba da se radi”, zaključuje Čerkez.

Dodatni zahtjevi biće upućeni zdravstvenim radnicima, radnicima u socijalnom sektoru i svim onima koji rade s osobama iznad 60 godina. Zahtjevi će se odnositi na obavezu nošenja zaštitnih maski sa većem stepenom zaštite, kako bi se sačuvao sistem od bespotrebno gubitka radne snage, a ujedno zaštitili pacijenti.

Ohrabruje mišljenje da bi omikron mogao biti početak kraja pandemije koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da bismo sredinom godine trebali ući u endemiju, odnosno da to više neće biti pandemija. Ako se predviđanja obistine Krizni štab će u periodu mart- maj biti u mogućnosi ukinuti sve mjere, kada ćemo se konačno vratiti životu prije početka korone, poručuje Čerkez.

POSLJEDNJE DODANO