5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

U privremenim prihvatnim centrima na području USK boravi oko 700 migranata

Prema posljednjim izvještajima Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM),  u prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi oko 700 migranata. Skoro 280 smješteno je u Privremenom centru Borići u središtu Bihaća, dok ih je oko 400 zbrinuto u centru Lipa.

Kapaciteti ova dva vrhunski pripremljena centra u gradu na Uni pružaju mogućnost prijema i zbrinjavanja više od 2. 000 ljudi u nevolji, tako da se može konstatovati da je situacija u potpunosti pod kontrolom nadležnih institucija za migracijski proces u Bosni i Hercegovini.

– Svi korisnici usluga ovih centara imaju osigurane dostojanstvene životne uslove, koji podrazumijevaju redovne prehrambene obroke, sredstva i prostor za održavanje higijene, tople boravišne prostorije, prostor za obrazovne i slobodne aktivnosti, te naravno zdravstvenu skrb – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Služba za poslove sa strancima sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona provodi kontinuirane aktivnosti na terenu, koje podrazumijevaju sklanjanje migranata iz neadekvatnih životnih uslova. Brojne takve aktivnosti realizirane su u napuštenim objektima, te lokacijama takozvanih improviziranih kampova, čime je u posljednje vrijeme značajno smanjen i broj krivičnih djela i incidentnih situacija.

– Situacija je neuporediva, dosta povoljnija u odnosu na prethodni period. Smještajni kapaciteti u prihvatnim centrima nisu ni blizu popunjavanja, a najvažnije je da ljudima pružaju adekvatan – dostojanstven tretman. Građani Bihaća i dalje imaju puno razumijevanje za te ljude, ali smo sada svi zajedno zadovoljniji. Možda još uvijek određeni broj migranata boravi u tim takozvanim improviziranim kampovima, međutim sigurnosna situacija je u potpunosti pod kontrolom, što je najbitnije. Čini mi se da se donekle mijenja i struktura migranata, kao i pristup susjedne Republike Hrvatske u postupanju sa ljudima koji pokušavaju preći granicu sa Evropskom unijom – rekao je gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Najbrojni među migrantima koji u ovom periodu borave u ovom dijelu Bosne i Hercegovine su i dalje državljani Afganistana, međutim slijede ih državljani Burundija i još nekih afričkih zemalja, što prije nije bio slučaj.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO