U programu TV Slon večeras govorimo o Međunarodnom danu kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Generalna skupština UNESCO-a  krajem 2001. godine usvojila je Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, te proglasila 21. maj Međunarodnim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Cilj je  produbljivanje razumijevanja i promicanje svijesti o važnom odnosu kulture i razvoja. Ova raznolikost treba biti pokretačka snaga razvoja, temeljenog na toleranciji, međusobnom poštivanju, razumijevanju i prihvatanju. Kultura obuhvata sveobuhvatni način života, opći sistem vrijednosti, tradicije, umjetnosti, vjerovanja.

Na ovaj dan daje se prilika za proširenje spoznaje o vrijednosti kulturnih različitosti i poticanje na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti. Zbog pandemije korona virusa, obilježavanja ovog dana nema u mjeri kako je to bilo ranije. U ustanovama kulture u Tuzli, ipak kroz  različite sadržaje nastoje prikazati ono što je u ovom gradu svakodnevnica, a to je zajednički život i uvažavanje svih građana.

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla nekoliko godina kroz svoj rad građanima nastoji ukazati na važnost i značaj njegovanja  kulturne različitosti i međusobne tolerancije. Riječ je o  grupi nevladinih organizacija koje uz koordiniran rad i stalne zajedničke aktivnosti cjelokupnu javnost i društvenu zajednicu žele podsticati na dijalog. Važnost njihovog rada prepoznala je i Misija OSCE-a u BiH koja je godinama već, glavni partner i logistika projektima koji nas vode izgradnji tolerantnijeg, otvorenijeg i humanijeg društva.

Upravo na ovaj dan, večeras u programu Televizije Slon možete pogledati emisiju posvećenu ovoj temi. Za naš medij govore predstavnici ustanova kulture iz Tuzle i Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla.

Tv emisija producirana u saradnji sa ustanovama kulture u Tuzli, Koalicijom za borbu protiv mržnje Tuzla i uz partnerstvo prijatelja projekta Misije OSCE u BiH – Ured u Tuzli.

Emisija je na programu od 21:10 sati.