5.5 C
Tuzla
09.12.2022.

U prošloj godini skoro deset posto beba u TK rođeno prije vremena

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Prvi put je obilježen prije jedanaest godina. Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće.

S obzirom na to da su bebe posebno osjetljive neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, roditelji ali i zdravstveni radnici nalaze se pred brojnim izazovima. Ljubičasta boja simbol je obilježavanja ovog dana.

Ako nema prvog udaha nema ni života. Ono sa čime se mi borimo jeste da uspostavimo regularno disanje, bar u tim prvim satima”, kazala je prof. dr. Fahrija Skokić, spec.pedijatrije i neonatologije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu se svake godine prijevremeno rodi 15 miliona beba, a milion njih ne dočeka svoj peti rođendan. Do 2013. godine od 180 zemalja svijeta koje su uključene u istraživanja, BiH se nalazila na 130. mjestu po učestalosti rađanja prijevremeno rođene djece sa prosjekom 1,89. Za osam godina taj procenat je povećan na čak devet posto. Povećan broj prijevremenih poroda bilježi i Tuzlanski kanton.

Prošle godine smo imali 9,6 posto. Nama i broj porođaja pada. Od nekadašnjih sedam hiljada, mi smo prošle godine imali 2.800 i na taj broj 9,6 posto prijevremeno rođenih beba je broj oko kojeg bi se neko trebao zabrinuti”, navodi Skokić.

Iako prijevremeno rođenje nosi brojne rizike, uz dobru zdravstvenu zaštitu, adekvatan kadar i opremu, budućnost prijevremeno rođene djece može biti svijetla. “Zagrljaj roditelja- moćna terapija” ovogodišnji je slogan koji prati Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

U našem porodilištu u Tuzli uveden je sistem koža na kožu da beba neposredno nakon rođenja se stavlja na prsa jer to ima višestruku važnost i istraživanja su pokazala da djeca od 1.200 do 2.000 grama bolju stabilizaciju postignu na majčinim prsima nego u inkubatoru”, rekla je prof. dr. Fahrija Skokić, spec.pedijatrije i neonatologije .

Problem prijevremenog rođenja jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a i drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Želja svakog profesionalca koji radi sa ovakvom djecom, jeste da svako novorođenče ima iste šanse za život, ali i da im zdravstveno stanje omogući kvalitetan život, poručila je profesorica Skokić.

U obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju i ove godine učestvovali su i članovi tuzlanskog lokalnog komiteta Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini simboličnim puštanjem ljubičastih balona u znak podrške prijevremeno rođenim bebama. Pored toga za djecu na pedijatriji imali su i spremne poklone.

Ove godine smo organizovali akciju prikupljanja novčanih sredstava i donacija u vidu odjeće za djecu na pedijatriji. Od novčanih sredstava smo kupili osnovne potrepštine flašica, peškirića i ostalih stvari za naše najmlađe”, istakla je Edna Beganović, članica Udruženja studenata medicine u BiH – BoHeMSA, lokalni komitet Tuzla.

U ponedjeljak će u organizaciji studenata medicine biti održana panel diksusija na Medicinskom fakultetu sa fokusom na izazove i probleme prijevremenog rođenja, ne samo na lokalnom nego i globalnom nivou.

POSLJEDNJE DODANO