2.8 C
Tuzla
01.12.2022.

U prošloj godini u TK od karcinoma oboljelo više od 700 osoba

U prošloj godini, više od 700 osoba u Tuzlanskom kantonu oboljelo je od određene vrste karcinoma, a najviše od karcinoma dojke. Kada su u pitanju druge, nezarazne, bolesti, građani najviše obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, koje su inače i vodeći uzrok smrtnosti u Tuzlanskom kantonu.

Od hroničnih nezaraznih bolesti, kardiovaskularne bolesti, maligna, te endokrina oboljenja, prvenstveno dijabetes. Mi smo imali protekle godine prijavljeno 744 novih slučajeva karcinoma, pri čemu prednjači karcinom dojke sa 139 oboljelih” – kazala je Maida Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

U izvještaju koji je ZZJZ predstavio na sjednici Vlade TK, stoji i da građani sve više obolijevaju od mentalnih oboljenja, koja su vrlo često posljedica određenih teških perioda u životu.

Što se tiče mentalnih oboljenja, uglavnom su registrovani stres, depresija, depresivne epizode, poremećaji ponašanja, anksioznost i druga oboljenja“, dodala je Sarihodžić.

Osim od hroničnih i nezaraznih oboljenja, građani obolijevaju i od zaraznih bolesti, a u vrhu je korona virus, koji je bez obzira na manji broj novozaraženih, još uvijek prisutan. Samo prošle godine, u Tuzlanskom kantonu je od ovog virusa preminulo skoro hiljadu osoba.

Prošla godina je obilježena uglavnom covidom i tokom prošle godine smo imali 20.469 inficiranih covidom, a imali smo 973 smrtna ishoda povezana sa ovom dijagnozom“, kaže Sarihodžić.

Sarihodžić dodaje da je trenutno i dalje prisutan soj omicron, koji daje blažu kliničku sliku, te da je zabilježen značajan pad u broju novozaraženih, kao i preminulih od posljedica korona virusa.

Kantonalna Vlada danas je, između ostalog dala saglasnost na Program dodjele bespovratnih sredstava za pokriće dijela troškova bolničkog liječenja oboljelih od korona virusa za ovu godinu. Prema ovom Programu UKC Tuzla će za te namjene dobiti milion KM.

POSLJEDNJE DODANO