U prošloj sedmici u karantinima na granicama BiH izvršeno testiranje 400 osoba

Foto: ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić tokom današnjeg obraćanja javnosti, osvrnuo se i na podatke o stanju na graničnim prelazima koji se nalaze u RS-u. U Gradišci je 69 osoba, od čega je 65 sa prebivalištem u RS-u, a četiri su iz Federacije BiH.

”Na graničnom prelazu u Šamcu nalazi se 20 osoba, od kojih je 17 iz RS-a, a troje iz Federacije BiH. Kada je u pitanju granični prelaz Brod ukupno imamo 63 osobe od kojih su 10 iz RS-a, a 53 sa prebivalištem iz FBiH i naravno Rača imamo 15 osoba od kojih su svi iz RS-a”, rekao je Šeranić.

Procedura nalaže da svi koji ulaze u BiH, u obavezi su da se jave u karantine pri graničnim prelazima, tu se obavlja pregled, evidentira osoba, zatim se uspostavi komunikacija sa lokalnim zajednicama, te se osobe u pratnji policije upućuju direktno prema karantinima u lokalnim zajednicama, podsjetio je ministar Šeranić. U prošloj sedmici, u karantinima na graničnim prelazima izvršeno je testiranje više od 400 osoba i svi su bili negativni, što prema riječima Šeranića nije neuobičajno, jer su zemlje iz kojih dolaze bh. državljani također poduzeli odgovarajuće mjere kako bi zaraza bila svedena na minimum.