23.9 C
Tuzla
02.06.2023.

U proteklih godinu dana zbog pandemije Covid 19 najčešće smo otkazivali odlazak zubaru?

U svjetlu važnosti oralnog zdravlja, godinu dana od početka pandemije COVID-19, savjetnici i članovi FDI kažu da se iz prve ruke u stomatološkim ordinacijama širom svijeta vide katastrofalne posljedice virusa na zdravlje zuba i gingive ljudi.

Tokom prvog talasa izbijanja COVID-19, stomatološke ordinacije širom svijeta bile su prisiljene da se zatvore. Tokom dva do tri mjeseca svi stomatološki pregledi morali su biti odloženi ili otkazani, osim hitnih tretmana.

Svjetska zdravstvena organizacija izvjestila je da su usluge oralnog zdravlja među najpogođenijim osnovnim zdravstvenim uslugama zbog pandemije COVID-19, 77% zemalja prijavilo je djelimični ili potpuni poremećaj. Između prvog i drugog talasa pandemije, stomatološke ordinacije u mnogim zemljama mogle su se ponovo otvoriti.

Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2020. godini, na pitanje: da li je u posljednjih 9 mjeseci bilo koji od Vaših redovnih pregleda odgođen ili otkazan zbog pandemije virusa COVID 19, najčešće odgođeni ili otkazani pregledi odnosili su se na pregled kod doktora stomatologije sa 32%.

Obzirom da su se stomatolozi uvijek pridržavali najstrožijih protokola za prevenciju i kontrolu infekcije i revidirali higijenske mjere koje su njihove vlade nalagale tokom pandemije COVID-19,  nedavna istraživanja su pokazala da stručnjaci za oralno zdravlje imaju znatno niže stope infekcije SARS-CoV-2 od ostalih zdravstvenih radnika u većini dijelova svijeta.

Uprkos tome, mnogi ljudi i dalje izbjegavaju redovne i kontrolne preglede i posjećuju zubara samo kada imaju velike bolove. Kod mnogih osoba se razvio napredni zubni karijes i komplikacije povezane s njim, uključujući infekcije, što čini liječenje složenijim.

Zato posjetite Vašeg stomatologa svakih tri do šest mjeseci, preporuka je stručnjaka.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!