8 C
Tuzla
02.10.2023.

U protekloj godini izvršeno oko 150 hiljada inspekcijskih nadzora

Federalna uprava za inspekcijske poslove sumirala je rezultate i aktivnosti rada u protekloj godini, u kojoj su zabilježili ukupno 148.923 inspekcijskih kontrola.

Iako su građani Bosne i Hercegovine u 2022. godinu ušli su s nadom da će ova godina donijeti poboljšanje higijensko epidemiološke situacije, situacija je još uvijek ista. Samo u 2021. godini kada je riječ o nadzoru nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera, inspekcijski organi na području FBiH izvršili su ukupno 29.664 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je u slučajevima grubog kršenja obavezujućih mjera predviđeno izdavanje 1.447 prekršajnih naloga u iznosu od 2.231.278 KM.

“Što se tiče područja intenziviranih inspekcijskih nadzora u 2021. godini prioritetni nadzori i incidente situacije su svakako bile u visini prioriteta rada ovog federalnog organa, i tokom 2021 godine je prilagođavala svoje aktivnosti prema prioritetima djelovanja, openito incidentne situacije, ugrožena stanja, ljudskih života i zdravlja, pojava zarazne bbolesti kod ljudi i životinja, kao i ostala vandredna stanja u postupanju federalnih inspekcija, bile su apsolutni prioritet”, kazao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera tokom prošle godine izrekli upravne mjere u vidu 4.469 rješenja o otklanjanju nedostataka. Također, doneseno je 87 rješenja o zabrani rada fizičkim i pravnim licima, te 727 upozorenja radi otklanjanja nedostataka na licu mjesta.

“Analizom ishoda izvršenih nadzora ističe se da je fokus inspekcijskih organa na provođenju preventivnih i korektivnih mjera, kroz koje postupajući inspektori subjektima nadzora primarno ostavljaju mogućnost otklanjanja uočenih nedostataka i usklađivanja poslovanja s propisanim mjerama”, dodaje Ajdinović.

Prema Zakonu o kontroli cijena, formiranje cijena je slobodno, međutim Vlada Federacije ali i niži nivoi vlasti mogu propisati mjere neposredne kontrole u skladu sa svojim nadležnostima. S tim u vezi, inspekcijski organi u Federaciji BiH od aprila do decembra prošle godine izvršili 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora su izdate upravne mjere, odnosno rješenja o oklanjanju nedostataka.

“Uporedno posmatrano u odnosu na prethodnu godinu i zatečeno stanje na terenu u smislu zakonitosti postupanja može se konstatovati dostatna disciplina subjekata kontrole. Prosječan udio nepravilnosti na području Federacije je u iznosu od 26 posto, međutim u nekim kantonima se udio odstupanja od maksimalne visine marži se kreće od 35 pa i do 53 posto”, rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Analizirajući podatke rada, može se reći da je protekla godina Federalne uprave za inspekcijske poslove bila uspješna s obzirom da je procentualna popunjenost radnih mjesta oko 55 posto, te da ovoj instituciji nedostaje izvršitelja, a posebno federalnih inspektora.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO