20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

U RS-u se zatvaraju škole na sedam dana

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je odluku o obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama, te je izmijen rad ugostiteljskih objekata koji će sada raditi od šest do 22 sata, a mjere su donesene na period od sedam dana.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pojasnila je da će se nastava održavati u online formatu od 26. oktobra do 1. novembra.

U školama, kaže, nema širenje virusa, ali najveći broj zaraženih osoba dolaze iz grupe od 30 do 49 godina starosti što jesu roditelji djece u osnovnoj i srednjoj školi.

Kako je rečeno nakon sjednice Štaba, epidemiološka situacija se u tom bh. entitetu pogoršava te je najavljeno da će se tokom naredne sedmice analizirati ove mjere i u skladu s epidemiološkom situacijom i mijenjati.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je da je svaki drugi testirani građanin u tom entitetu pozitivan na novi koronavirus te je od 16. do 22. oktobra zabilježeno značajno pogoršanje situacije na dnevnoj osnovi.

Napomenuo je da se radi i na reorganizaciji kapaciteta u bolnicama i domovima zdravlja jer su i oni opterećeni imajući u vidu činjenicu da se oko 7.000 osoba u Republici Srpskoj nalazi u izolaciji.

U Republici Srpskoj zaraženo je 173 osobe na 100.000 stanovnika, dok je stopa smrtnosti od 0,9 do 1,6, ali Šeranić napominje da se i u tom segmentu može očekivati pogoršanje zbog velikog broja osoba koje su u bolnicama i njih je 414 od čega 256 u regionalnim bolnicama.

Štab je, ističe, razmatrao niz aktivnosti i odluka te je preporučeno političkim partijama da do 1. novembra ne održavaju predizborne skupove.

Građani su ponovo pozvani na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih propisanih mjera od nošenja zaštitne maske, držanja distance do održavanja lične higijene te smanjenja kontakata i okupljanja.

Vezane vijesti

TUZLA