15 C
Tuzla
25.09.2022.

U RS zaraženo 211 djece i mladih uzrasta do 19 godina

U Republici Srpskoj trenutno je virusom korona zaraženo 211 djece i mladih uzrasta od pet do 19 godina, što čini 7,4 odsto ukupnog broja aktivnih slučajeva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je trenutno na virus korona pozitivno 41 dijete uzrasta do pet godina, 81 uzrasta od šest do 14 godina, te njih 89 uzrasta od 15 do 19 godina.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj nije prijavljen nijedan slučaj prenošenja virusa unutar škole između učenika.

“Posljednji slučaj zaraze među učenicima i prosvjetnim radnicima imamo u Banjaluci, gdje je učiteljica zaražena nakon što je za jednog učenika utvrđeno da je pozitivan na virus korona, ali još nismo utvrdili da li je to taj izvor ili je postojao još neki”, rekla je Aćimovićeva.

PODACI ZA POSLJEDNJA 24 SATA…

Virus korona u posljednja 24 sata potvrđen je kod još 98 osoba u Republici Srpskoj, a prijavljen je i jedan smrtni slučaj, potvrđeno je na konferenciji Instituta za javno zdravstvo RS.

Najviše zaraženih je u Banjaluci, njih 38.

“Imamo blago pogoršanje epidemiološke situacije u posljednja dva dana. Razlog za to su privatne zabave, importovani slučajevi kada se naši državljani vraćaju iz inostranstva, te nepoštovanje mjera u ugostiteljskim objektima”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Dosao je da nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom, a odgovornost je na svakom pojedincu.

“Pripremljene su i preporuke za visokoškolske ustanove koje će uskoro biti proslijeđene ovim ustanovama”, kazao je Zeljković.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za Javno zdravstvo RS, rekla je da je hospitalizovano 177 osoba u RS, u UKC RS 57, od čega je 15 na respiratoru.

(RTV Slon/Nezavisne novine)

POSLJEDNJE DODANO