26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

U septembru evidentirano manje migranata u odnosu na august

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za septembar 2020. godine. Tokom mjeseca septembra službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 1.700 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

U odnosu na august u septembru je evidentirano l.00l migrant manje. Ipak došlo se do saznanja da najveći broj migranata i dalje dolazi iz Pakistana. U ovom mjesecu radi se o 807 osoba iz ove države, zatim, Afganistana 570, Maroka 100, Bangladeša 82, Turske 29, Palestine 28, Alžira 24, Irana 19, Libije 15, Iraka 1l, Indije 5, Sirije i Kašmira 4, te Egipta i Zapadne Sahare po 1 osoba. U ovom periodu evidentirano je i 13 sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti. Od toga, jedan događaj je rezultirao podnošenjem izvještaja o učinjenom krivičnom djelu razbojništva.

U mjesecu septembru službenici policije Policijske uprave i Policijske stanice Kalesija pružili su asistenciju službenicima Službe za poslove sa strancima BiH, u provođenju planskih aktivnosti prema stranim državljanima. U navedenim aktivnostima pronađeni migranti su transportovani do Terenskog centra Tuzla, odnosno do imigracionog/prihvatnog centra u Sarajevu. Nakon provedenih aktivnosti od strane Službe za poslove sa strancima, Terenski centar Tuzla doneseno je 50 rješenja o protjerivanju i 50 rješenja o stavljanju pod nadzor migranata u imigracioni centar na području Sarajeva.

Vezane vijesti

TUZLA