U septembru najveća evropska humanitarna biciklijada dolazi u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Fondacija ”Loza” iz Švedske organizira ”Cycle4Europe” od 5. do 19. septembra. To je događaj u kojem će, među drugim profesionalnim biciklistima i šampionima, pobjednik Svjetskog kupa Colting biciklirati kroz Evropu kako bi privukao pažnju i pomogao najranjivijim kategorijama ljudi. Bicikliranje će ići rutom od 2.500 kilometara. Kreće iz Skoplja i Sjeverne Makedonije preko Kosova, Bosne i Hercegovine i dalje kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Češku i Njemačku, do Švedske.

Bicikliranje provodi Fondacija ”Loza” koja kroz svoj rad brine o posebno ranjivim grupama. ”Loza” radi za djecu koja žive u domovima kako bi ih podržali u obrazovanju i njihovom zdravom odrastanju. Također, mnogo rade na projektima za ljude s poteškoćama u razvoju u Sjevernoj Makedoniji i u Bosni i Hercegovini.

”Biciklistička ruta pokriva ukupno 2.500 kilometara. Dio ture je izuzetno brdovit i izazovan. Učesnici ture će dijelom biti iz Švedske, ali i iz drugh dijelova Europe kroz koje ćemo biciklirati. Tokom cijele ture imat ćemo vozila u pratnji s osobljem koje će brinuti o logistici, hrani, piću i pomoći ako dođe do tehničkih poteškoća.Prvog i zadnjeg dana, Jonas Colting, šesterostruki svjetski šampion i dobitnik medalje na europskom šampionatu u triatlonu, biciklirat će u ovoj turi. I kompanije i pojedinci doprinijet će prikušljanju sredstava, što je vitalno za poduhvat organizacije”, najavila je doktorica Branka Antić Štauber iz Udruženja ”Snaga žene” iz Tuzle koje je svoj rad posvetilo djeci iz izbjegličkih naselja te prognanicima u cijeloj Bosni i Hercegovini, a susret s biciklistima bit će upriličen 8 septembra u Sarajevu gdje žele  održati događaj za održivi razvoj na kojem će govoriti i dati informacije o ”Cycle4Europe”.

Svojim učešćem u ”Cycle4Europe”, Jonas Colting želi podići  svijest o radu Fondacije ”Loza” usmjerenom na najranjivije u Europi.

”Ovo je moj način pomoći. Pored toga, bit će izuzetno interesantno i uzbudljivo doživjeti ovaj dio Evrope. Iz vlastitog iskustva znam da postaneš izuzetno blizak sa zemljom i ljudima koji tu žive”, kaže Colting.

Dolazak biciklista u Sarajevo planiran je 9. septembra, a u Banju Luku dan poslije. Sve kompanije iz evropskih zemalja su pozvane da kroz ovu humanitarnu biciklijadu podrže sve one koji su u potrebi.

(RTV Slon/Fena)