U Skoplju za Dan nezavisnosti BiH izložba umjetnika iz šest zemalja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dan nezavisnosti BiH obilježava se i u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, gdje će večeras biti otvorena 7. Međunarodna Balkanska izložba na kojoj svoja djela izložbu umjetnici iz BiH, Grčke, Turske, Crne Gore, Srbije i zemlje domaćina.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja slikarka Mirsada Baljić koja za Fenu kaže kako joj je posebno drago što sudjeluje na skopskoj izložbi u povodu Dana nezavisnosti BiH, te kako na ovaj način, umjetnici svojim djelima i kolektivnom izložbom, povezuje ljude, balkanske prostore, države…

”Naziv izložbe ‘Most’ govori o njenom konceptu, poruci umjetnika, promoviranju povezivanja različitosti i jačanja suživota, susjedstva, bez obzira na granice”, kaže Baljić.

Organizator izložbe je Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije ‘Most’, a postavljena je u Kulturno-informativnom centru u Skoplju. Izlažu Mirsada Baljić, Miloš Milosavljević, Nedžati Sejdi Farahoglu, Lindita Bekiri, Ljutfi Kaplanoglu, Nora Lefta, Tanja Medarova i Selver Kardović.

Izložbu će otvoriti predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije ‘Most’ prof. Dževad Hot , akademik dr.prof. Fehim Husković i umjetnica Tanja Medarova.

Organizatori planiraju da nakon Skoplja izložba bude upriličena i drugim gradovima Sjeverne Makedonije.