20 C
Tuzla
04.06.2023.

U Sloveniji 1.112 novih zaraza koronavirusom, sedam osoba umrlo

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica covida-19 preminulo sedam oboljelih, a potvrđeno je 1.112 novih zaraza koronavirusom, što je najviše u zadnja dva tjedna, objavljeno je u srijedu u Ljubljani.

Obavljeno je 5989 PCR testova, uz skoro 19 posto pozitivnih nalaza, što je u postotku približno onome od prethodnog dana, kada je novih infekcija bilo 737, uz tri zabilježana smrtna slučaja.

U bolnicama su trenutno 444 covid pacijenta, od čega ih 83 treba intenzivno liječenje, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Premijer Janez Janša ponovno je upozorio na realnost dolaska trećeg vala epidemije, a Slovenija je još uvijek u “narančastoj” epidemiološkoj fazi i daleko od “žute”, pa daljnje popuštanje sada važećih restrikcija i mjera nije vjerojatno, javljaju slovenski mediji.

Broj hospitaliziranih dalje je u blagom padu, no ne smanjuje se broj aktivnih zaraza, kojih je trenutno 10.310.

Do sada je u Sloveniji od početka epidemije od posljedica covida-19 umrlo ukupno 3.948 oboljelih, a prosječni broj dnevno zaraženih u zadnjih sedam dana iznosi 742, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Prema informaciji koju je u srijedu objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), u Sloveniji je do sada prvu dozu cjepiva dobilo 8,4 posto stanovništva, a drugu je dozu dobilo 4,1 posto. Najviša stopa imunizacije je kod osoba iznad 80 godina i iznosi 55 posto, a prosječna procijepljenost po regijama kreće se između 7 i 9 posto.

Od 18 dosadašnjih prijava ozbiljnih neželjenih događaja vremenski povezanih s cijepljenjem 17 se odnosi na cjepivo Pfizera, a jedno na cjepivo AstraZenece, kojim je cijepljen najmanji broj ljudi jer je najkasnije odobreno, objavili su iz NIJZ-a, prenosi Hina.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!