6 C
Tuzla
02.10.2023.

U Sloveniji 10 hiljada novozaraženih osoba, kraća izolacija zaraženih kao pragmatično rješenje

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno skoro 10 tisuća novih zaraza koronavirusom, te osam novih smrtnih slučajeva, a vlada je skratila samoizolaciju zaraženih bez simptoma, kako bi omogućila normalno djelovanje zdravstva, školstva i gospodarstva.

Sa 14.650 PCR testova potvrđeno je 9.945 zaraza ili 67,9 posto, sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza povećan je na 8868, a 14-dnevna incidencija na 4836 slučajeva na sto tisuća stanovnika, prema podacima koje je objavio Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIZJ).

Prema podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama u Sloveniji trenutno je 601 covid pacijent, među njima ih je 136 na intenzivnim odjelima, a broj aktivnih slučajeva zaraze premašio je sto tisuća.

Sa zadnjim smrtnim slučajevima broj preminulih od početka epidemije povećao se na 5751.

Novom odlukom slovenske vlade vrijeme samoizolacije većine zaraženih koronavirusom skraćuje se na sedam dana, s time da sedmi dan moraju imati negativan brzi test. Takav protokol ne vrijedi za one zaražene kojima se ne prijeti hospitalizacija, odnosno nemaju tijek bolesti i ne spadaju u skupinu imunokompromitiranih.

Zaraženima se skraćuje samoizolacija uz uvjet da 24 sata prije prekida izolacije nemaju povišenu temperaturu niti drugih značajnijih zdravstvenih teškoća, a ako je to slučaj onda im se trajanje izolacije produžava.

Promjena stupa na snagu od ponedjeljka, cilj je da se takvim “pragmatičnim pristupom” smanji veliki broj izolacija i karantena u zdravstvenom i obrazovnom sustavu, te gospodarstvu, objavila je vlada, no odbila je prijedlog da se karantene i samoizolacije skrate na samo pet dana zbog prevelikog rizika.

Takvo bi skraćenje povećalo mogućnost prijenosa virusa, ocijenili su u vladinom znanstvenom savjetu za covid-19.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Matej Tonin potvrdio je u petak da je zbog pozitivnog testa na koronavirus u izolaciji, ali bez simptoma budući da je cijepljen i da se dobro osjeća.

Mediji prenose da je potvrđeno kako je dan ranije Tonin bio na sastanku s premijerom Janezom Janšom i ministarstvom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom koji neće morati u karantenu jer su prije toga već dobili treću dodatnu booster dozu cjepiva, prenosi Hina.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO