22.8 C
Tuzla
01.10.2023.

U Sloveniji 11.680 novozaraženih i 25 preminulih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 11.680 novozaraženih koronavirusom, a umrlo je 25 oboljelih, što je najviše u jednom danu u nekoliko zadnjih mjeseci, dok epidemiolozi upozoravaju da je stanje i dalje ozbiljno, premda se peti val epidemije stišava.

 

 

Broj zaraza među starijom populacijom je u porastu, zato s fazom zaostatka očekujemo povećanje hospitalizacija, kazala je na konferenciji za novinare u subotu epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Dodala je kako je cijeloj EU zbog dominantne omikron varijante prijenos zaraza izuzetno velik, što opterećuje zdravstvene sustave i smanjuje funkcionalnost društva.

“U Sloveniji još nismo na zelenoj grani iako se kod omikrona registrira manje težih oblika bolesti, no kod nas u Sloveniji je 14-dnevna incidencija zaraženih znatno iznad prosjeka EU-a”, kazala je Čakš Jager koja u NIJZ-u vodi sektor za zarazne bolesti, te takvo stanje pripisala ispodprosječnoj procijepljenosti populacije, prenosi Hina.

NIJZ procjenjuje da su u Sloveniji trenutno aktivno zaražene 197.304 osobe, što je 2335 slučajeva više nego dan ranije, a 14-dnevna incidencija je povećana za 110 zaraženih i trenutno iznosi iznosi 9.361.

Prema zadnjim podacima iz bolnica, a s preminulim u zadnja 24 sata broj mrtvih od posljedica covida-19 povećao se na 5.959.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO