-1 C
Tuzla
08.12.2023.

U Sloveniji 77 novih zaraza u 24 sata, nema novih restrikcija

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 2.489 testova, potvrđeno 77 novih zaraza koronavirusom, dva manje nego prethodni dan, objavila je u četvrtak slovenska vlada na Twitteru, no nakon sinoćnjeg sastanka kriznog stožera zaključeno je da za sada nema uvođenja novih restrikcija.

Prethodni dan je zabilježeno 79 zaraženih, što je najveći dnevni porast infekcija od početka epidemije, uz također rekordnih izvedenih 2.560 testova, zbog čega je premijer Janez Janša odmah sazvao krizni stožer za covid-29.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije s novim se podacima povećao na 3389, u bolnicama se od covida-19 liječi 33 pacijenata, od čega pet na intenzivnoj njezi, a dvoje je otpušteno kućama, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Broj aktivnih slučajeva zaraze je 634, a do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 135 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva.

Zbog povećanja broja novozaraženih posljednjih dana slovenska vlada danas raspravlja o mogućim novim mjerama no njen glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin izjavio je sinoć, nakon sastanka kriznog stožera vlade s epidemiolozima, da novih restrikcija za sada neće biti, prenosi Hina.

Epidemiologinja Bojana Beović iz vladinog ekspertnog tima izjavila je pak da je jedna od preporuka vladi da se vrijeme obvezne karantene za one koji ulaze u Sloveniju iz rizičnih područja, ili su bili u kontaktu s oboljelima, smanji s 14 na deset dana, kako je to u Austriji, čime bi se smanjila gospodarska šteta koja nastaje u poduzećima zbog sadašnjih restrikcija.

Osim toga, intencija je vlade da se znatno povećaju kapaciteti uzimanja briseva i laboratorija za testiranje, te osiguraju dodatna financijska sredstva za bolnice s obzirom na porast broja hospitalizacija, među kojima je zadnjih dana i sve veći broj starijih osoba.

Izvor: RTV Slon/FENA/

Vezane vijesti

TUZLA