U Sloveniji 998 zaraženih, projekcija govori o daljnjem rastu epidemije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 998 novih zaraza koronavirusom, uz četvero preminulih pacijenata, a premda je broj infekcija manji od hiljadu koliko je bio posljednjih dana, projekcije govore da će epidemiološka krivulja i dalje rasti.

Prema novom modelu širenja četvrtog vala koji je za vladu pripremio naučni institut Jožef Štefan, Slovenija bi za desetak dana mogla ući u tzv. “tamnocrvenu” zonu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) i prijeći incidenciju od 500 slučajeva, dok je trenutno s 418 još uvijek u crvenoj zoni.

S povećanjem broja zaraza povećat će se i pritisak na bolnice koje trenutno primaju oko 30 novih covid pacijenata dnevno, pa će se taj broj u naredne dvije sedmice udvostručiti na 60 ili više, kazao je za medije Leon Cizelj iz spomenutog instituta.

Zbog delta varijante virusa koji je sada potpuno dominantan i brže se širi od prijašnjih, do proljeća iduće godine svaki će stanovnik doći u kontakt s virusom, smatraju naučnici.

Da se četvrti epidemijski val ne bi previše raširio i da se sačuvaju kapaciteti zdravstva bila bi potrebna mnogo veća ili potpuna procijepljenost populacije, osobito starijih od 40 godina, upozoravaju oni.