U Sloveniji korona virusom zaraženo 25 osoba, u Srbiji dva nova slučaja zaraze

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Broj zaraženih korona virusom povećao se u ponedjeljak navečer za dva pa je sada u Sloveniji ukupno zaraženo 25 osoba, potvrdio je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Kako javlja Slovenska tiskovna agencija STA, neslužbeni podatak je da se među dvojicom novozaraženih nalazi i jedan od vodećih ljudi u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani.

Najviše slučajeva sekundarne zaraze, odnosno prijenosa infekcije s osoba koje su boravile u inozemstvu na druge s kojima su bili kontaktu u Sloveniji je na jugozapadu Slovenije, pa su posebne, strože mjere zaštite proglašene za područje Novog Mesta, Črnomelja i Metlike.

Direktor bolnice u Novom Mestu kazao je da su u ponedjeljak obavili 50-ak testiranja na korona virus, a problematičan je bio dolazak jednog inficiranog na urgentni odjel bez prethodne najave iako se po protokolu najprije morao javiti svom doktoru, a onda biti testiran na izoliranom mjestu, tzv. ulaznoj tački za testiranje kojih je u Sloveniji ukupno 16 po svim regijama.

Bolnica u Novom Mestu objavit će danas rezultate još preko dvadeset testiranja koja su u toku.

Od juče su potvrđena još dva slučaja zaraženih virusom korona u Srbiji, tako da su u ovoj zemlji ukupno četiri osobe zaražene virusom.

Tanjug saznaje da su virusom korona u Srbiji zaražene dvije djevojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu.

One su smještene u Beogradu na Infektivnoj klinici.

(RTV Slon/Fena/Nezavisne novine)