15 C
Tuzla
22.07.2024.

U Sloveniji novi rekord potvrđenih dnevnih zaraza koronavirusom

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 7420 zaraza koronavirusom, što je novi rekord broja dnevnih slučajeva u skokovitom rastu novih infekcija, uz 50 posto pozitivnih, nakon što ih je prethodni dan bilo 5164, objavljeno je u srijedu u Ljubljani.

S 14.814 PCR testiranja otkriveno je 7.420 zaraza, a 50,1 posto nalaza je bilo pozitivnih, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ), a riječ je o novom rekordu dnevno potvrđenih zaraza od početka epidemije.

Broj aktivnih slučajeva zaraze porastao je na 45.473 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na 2.156, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Sedmodnevni prosjek novih zaraza povećao se za 123 posto i sada iznosi 4412.

Epidemiološka situacija se pogoršava zbog već dominantnog omikron soja, a analize znanstvenika koji za vladu rade projekcije epidemije govore da bi sadašnji peti val mogao vrhunac doživjeti krajem ovog ili u prvoj polovici idućeg mjeseca.

Epidemija brzo raste zbog mnogo zaraznije varijante omikron, što se može pokazati i na opterećenju bolničkih kapaciteta, a sve je više i osoba u karanteni i izolaciji, što može ugroziti rad esencijalnih službi u infrastrukturi, upozorenja su zdravstvenih djelatnika koje prenose mediji.

U bolnicama bi se početkom veljače na covid odjelima moglo nalaziti onoliko ljudi koliko ih je bilo na vrhuncu četvrtog vala uzrokovanog delta varijantom, procjena je znanstvenog instituta “Jožef Štefan” koji radi projekcije epidemije za vladu, prenosi Hina.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA