15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

U Sloveniji ove godine velik broj slučajeva zečje groznice

Na sjeverozapadu Slovenije ove godine se bilježi povećan broj slučajeva tzv. zečje groznice (tularemije), rijetke bolesti, zoonoze koja se sa životinja prenosi na ljude.

Samo u junu i julu ove godine već je potvrđeno 27 takvih slučajeva te inače rijetke bolesti među ljudima na području općina Kobarid, Soča, Nova Gorica i nekoliko drugih zajednica u tom dijelu Slovenije.

Većina slučajeva završila je hospitalizacijom.

Sve se to događa nakon što je u 30 godina, u periodu od 1990. do 2020., bilo zabilježeno samo 42 slučaja, objavio je u utorak slovenski Zavod za javno zdravlje.

Uzročnik bolesti je bakterija Francisella tularensis kojom se ljudi obično zaraze preko ugriza zaraženog krpelja, a izvor zaraze može biti i preko pitke vode onečišćene izlučevinama glodavaca, direktnim dodirom sa živom ili poginulom životinjom.

No, posredna infekcija preko sanitarno neispravne vode je, po mišljenju infektologa, ove godine glavni razlog male epidemije te bolesti, kao i neuobičajeno velik broj glodavaca u prirodi ove godine.

Prisutnost te bakterije potvrđena je u tom dijelu Slovenije u vodi iz tri privatna vodovoda namijenjena vlastitoj opskrbi. Zato su sanitarni i zdravstveni organi do daljnjeg dali preporuku da se za piće u pogođenim krajevima ne koristi voda iz vodovoda i instalacija koji nisu adekvatno čišćeni i održavani, prenijela je Hina.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO