20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

U Sloveniji rekordan broj novozaraženih, prvi put više od 200

U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 3391 testom potvrđene 203 nove zaraze koronavirusom, što je rekordni dnevni porast od početka pandemije, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Brojka novih zaraza u jednom danu po prvi puta je bila veća od 200, a zabilježeno je 11 slučajeva više nego prošlog četvrtka, kad je bilo dosad najviše novozaraženih, 192.

Trenutno je zbog covida-19 hospitalizirano 86 pacijenata, od čega ih je 16 na intenzivnim odjelima, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji novim koronavirusom potvrđeno se zarazilo 5690 ljudi, a aktivnih je slučajeva trenutno 1736. Broj umrlih od posljedica covida-19 sada iznosi 150.

Najviše novih zaraza jučer je potvrđeno u Ljubljani (37), u Kranju ih je bilo 9, u Kamniku 7, a po 6 u Mariboru, Celju, Zagorju ob Savi i Lukovici.

Prema analizi znanstvenog instituta “Jožef Štefan” koji za vladu radi analize i modele mogućeg razvoja epidemije, trenutni reprodukcijski broj širenja koronavirusa u Sloveniji iznosi 1,3, što znači da deset nositelja virusa može zarazu proširiti na još 13 ljudi, što je zabrinjavajući podatak za epidemiologe, prenosi Hina.

Ako se reprodukcijski broj ne smanji, broj dnevno zaraženih mogao bi se sredinom idućeg mjeseca povećati i na 250, upozoravaju znanstvenici.

Premijer Janez Janša izjavio je u utorak da trenutačno unatoč velikom broju novih zaraza nema potrebe za uvođenje novih strogih restrikcija, te da se ne planira novo proglašenje epidemije, ali da će vlada vrlo brzo predstaviti plan djelovanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Janša je kazao da se situacija još može iskontrolirati jer je država, uključujući vladu, stručnjake i stanovništvo, mnogo naučila iz vremena prvog epidemijskog vala ovog proljeća, te da je za razliku od tadašnje situacije broj hospitaliziranih zbog covida-19 manji i imaju lakše simptome ili razvoj bolesti.

Epidemiolozi iz vladina stručnog time kao nužnu mjeru koju treba dosljedno provoditi ističu održavanje fizičke distance, nošenje maski i izbjegavanje rizičnih okupljanja.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA