U Srbiji novih sedam slučajeva virusa korona, broj zaraženih porastao na 12

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze virusom korona, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

Od posljednjeg izvještaja, sinoć u 18 časova, do jutros u osam sati, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi virus korona.

Do danas u 8 sati u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dvije ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gdje joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka i kontakata sa osobama u inostranstvu, u Italiji i Njemačkoj.

Ministarstvo apeluje na građane i podsjeća ih, na osnovu ovih primjera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primjerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude.

Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca.

(RTV Slon/Nezavisne novine)