U Srebreniku obilježena 28. godišnjica od pogibije prvih žrtava rata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona u čijem su sastavu bili ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić, ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac prisustvovali su današnjem obilježavanju godišnjice pogibije prvih žrtava rata 1992-1995. sa područja općine Srebrenik.

Na komemoraciji u organizaciji Doma zdavlja Srebrenik, čiji su uposlenici Bego Kešetović, Jasmin Sofić i Nail Bjelić ubijeni u sanitetskom vozilu 1992. godine, ministar Kulaglić je obraćajući se prisutnima istaknuo da je namjera odati počast i prisjetiti se nevino stradalih zdravstvenih radnika koji su u želji da pomognu i izvrše misiju heroja u bijelom bili beskrupulozno ubijeni.

“Dobro je da smo otvorili ovu priču i izrazili saučešće porodicama te im kazali da nisu zaboravljeni i da ćemo sve uraditi da se mjesto pogibije na dostojanstven način obilježi te da svake godine uputimo poruku da se takve stvari ne bi trebale dešavati. Pravila ratovanja su da oni koji nose crveni križ moraju imati poseban tretman i ne smiju biti napadani“, kazao je ovom prilikom ministar Kulaglić.

Kao podsjetnik na tri uposlenika JZU Dom zdravlja Srebrenik 1992. godine koji su stradali su spašavajući tuđe živote početkom ratnih dešavanja na ovim prostorima položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju poginulim borcima 1942-1945. godina, Orlovoj Klisuri te postavljen kamen temeljac u vidu spomen ploče u centru Tinje.