U srijedu radionica “Govor mržnje nije sloboda govora” na Filozofskom fakultetu UNTZ

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Radionica “Govor mržnje nije sloboda govora” bit će održana na Filozofskom fakultetu u Tuzli u srijedu sa početkom od 12 d o14 sati u amfiteatru 2.

Vijeće za štampu i online medije u BiH, u suradnji sa Odsjekom za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Tuzli, organizira interaktivnu radionicu za studente Fakulteta, o slobodi govora i raspoznavanju slobode govora od govora mržnje. Kako razvijati slobodno izražavanje i slobodu kritike bez zloupotrebe izražene u govoru mržnje, na koji način biti aktivni akter u zaštiti slobodnog internetskog prostora bez mržnje?, bit će osnovne teme ove radionice.

Na radionici će, u dijalogu sa studentima, biti predstavljena Kampanja „STOP! Govor mržnje“, koju od 2014. godine realizira Vijeće za štampu i online medije u BiH. To je edukacijska i društveno korisna kampanja, s ciljem zaštite slobode izražavanja i sprječavanja govora mržnje u online prostoru metodom monitoringa, upozoravanja i uklanjanja komentara sa huškačkim i sadržajima govora mržnje u komentarima na online medijima. Aktivno uključivanje mladih ljudi u ovu Kampanju, posebno studenata novinarstva i komunikologije, od velikog je značaja za njene pozitivne rezultate.

Govor mržnje nije isto što i sloboda govora, to je zloupotreba te slobode. Sloboda govora prestaje kada počinje ometati prava drugih i kada poziva na mržnju, nasilje i kriminalne aktivnosti. To uključuje huškanje, prijetnje, diskriminaciju i slično.

Sloboda izražavanja, sloboda misli i kritike odlike su demokratskog društva. U Bosni i Hercegovini ta sloboda je zagarantirana i bez ograničenja se upražnjava na internetu. Ali, demokracija također podrazumijeva da oni koji su dovoljno sretni da žive u takvom društvu, treba da poštuju temeljne slobode drugih, te da su sposobni izraziti se na obrazovan, informiran, koherentnim i argumentiran način.