3.9 C
Tuzla
01.12.2022.

U subotu izvršeno 26 kontrola, kod jednog subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje cijene peleta

Federalni tržišni inspektorat je u subotu, 12.11.2022. godine, izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH, u okviru kojih je kod jednog (1) subjekta nadzora utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM. Kod četiri (4) subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontrolisanih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

U nadzorima je prvog dana primjene Odluke  učestvovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri (3) prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

Podsjećamo, za realizaciju i nadzor nad provođenjem Odluke zadužene su federalne i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena („Službene novine FBiH“, broj: 2/95 i 70/08).

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno vršenje nadzora nad primjenom ove Odluke i u narednim danima. Podsjećamo,

Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Molimo građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem:

  • kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/
  • telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)
  • e-maila [email protected]
  • poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.
  • stoji u saopćenju za javnost Federalne uprave za inspekcijske poslove.

POSLJEDNJE DODANO