4 C
Tuzla
06.10.2022.

U subotu obilježavanje 30. godišnjice zločina počinjenih u logoru Sušica kod Vlasenice

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući saradnji entuzijasta, organizacija i pojedinaca na terenu, učestvuje i ove godine u organizaciji obilježavanja 30. godišnjice od zločina nad žrtvama logora Sušica kod Vlasenice, saopćeno je iz tog saveza.

Kao i prethodne godine, obilježavanje će započeti okupljanjem i prijevozom od 7.00 sati na lokalitetu Turalića, zatim pješačkim pohodom: „Marš mira: Turalići-Dobra voda-Sušica“.

Manifestacija će biti održana u krugu nekadašnjeg logora.

Kroz logor Sušica, u periodu od juna do septembra 1992. godine, prošlo je oko 8.000 zatočenika s područja Vlasenice i Podrinja.

Čuvari i osnivači logora su psiho-fizički maltretirali zatvorenike, seksualno ih zlostavljali, sakatili, silovali i na kraju ubijali.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa, podleglo je 1.617 logoraša.

Veliki broj zatočenika je u istom periodu organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče, na južnom ulazu prema Han Pijesku. Na tom mjestu je po masovnim egzekucijama, bačeno u tzv. “jarugu” više od hiljadu logoraša, o čemu svjedoče nekoliko dosad otkrivenih manjih grobnica, kao i masovne grobnice na lokalitetima Ogradice, Debelo brdo, Jelovačka česma i Tugovo.

– Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, djelujući zajedno s organizacijama i pojednicima, medijima, entuzijastima, istrajava i nastavit će na putu istine i pravde do sudnjeg dana.

– Samo ta i takva iskrena borba je jedni pravi ulog ne samo za Bošnjake, nego i za sve ostale narode u Bosni i Hercegovini, ali samo one koji je iskreno, takođe domovinom doživljavaju. U periodu od posljednje dvije godine smo zajedno sa svim pozitivnim snagama bosanskohercegovačkog društva puno postigli na svijesti i značaju doprinosa logoraša našoj državi, na zakonu, saradnji sa okruženjem, popravci međusobnih odnosa, boljem razumijevanju sa političkim predstavnicima svih naroda i imamo efekte… – citat je iz saopćenja Saveza logoraša u BiH.

Očekujemo još veću i konkretniju podršku Savezu i logorašima, “a mi ćemo ponovo kao protuvrijednost isporučiti napredak i doprinos ka boljem i sretnijem društvu, ka boljoj i sretnijoj zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopćenju.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO