10.4 C
Tuzla
06.10.2022.

U subotu počinje 18. Internacionalni bienalni festival portreta INTERBIFEP

Svečano otvaranje 18. Internacionalnog bienalnog festivala portreta INTERBIFEP-a biće upriličeno u subotu 17.septembra 2022.godine, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u 13:00 sati, u organizaciji JU Centar za kulturu Tuzla. 108 umjetnika iz 23 zemlje svijeta prezentirat će ljubiteljima likovne umjetnosti 187 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video-art umjetnosti.

INTERBIFEP je festival koji svakim novim izdanjem postaje sve prestižniji kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu i svijetu. Ovogodišnji INTERBIFEP trajat će od 17. septembra do 17. novembra 2022.godine.

Na svečanom otvaranju Festivala, žiri sastavljen od renomiranih članova iz kruga likovnog stvaralaštva, proglasit će i nagrađene autore u 6 različitih kategorija i to: Diploma za crtež (otkupna nagrada), Diploma za grafiku (otkupna nagrada), Diploma „Ismet Mujezinović“, Diploma „James H. Pinto“, Diploma za fotografiju, Diploma za video-art portret, dok će dobitnik Nagrade publike za portret biti proglašen prilikom zatvaranja festivala. Glasanje će biti organizirano lično – prilikom posjete Izložbe u okviru 18. INERBIFEP-a i putem facebook stranice Centar za kulturu Tuzla.

Članovi žirija 18.INTERBIFEP-a su: mr. grafike Ljiljana Stojanović, doc.dr.art. Igor Čabraja i prof. mr. Admir Mujkić.

Ljiljana Stojanović  rođena je 1955. godine u Ljubljani. Diplomirala je na Odsjeku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1979. godine. Završila je postdiplomske studije na Odsjeku grafike Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 1980. godine. Član je i ULUPUDS-a od 2011. godine u zvanju istaknutog umjetnika. Redovno izlaže na svim izložbama ULUS-a, Majskoj izložbi grafike beogradskog kruga, Oktobarskom salonu, Zlatnom peru Beograda, Izložbi male grafike u Galeriji GK, i na mnogobrojnom bijenalima i trijenalima grafike u zemlji i inostranstvu.

Igor Čabraja rođen je 1976. u Slavonskom Brodu. Diplomirao je 2006. na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu u klasi prof. Dubravke Babić, nastavnički odsjek. Zaposlen je od 2010. na istoj Akademiji u zvanju asistenta. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu. Počeo je da izlaže za vreme studija od 2004., a zahvaljujući zapaženom i nagrađenom nastupu na 4. hrvatskom trienalu grafike, 2006. godine priređuje prvu samostalnu izložbu Interferencije u Studiju Kabineta grafike HAZU. U toku desetogodišnjeg umetničkog rada organizovao je trinaest samostalnih izložbi i izlagao na tridesetak grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu među kojima se posebno ističu učestvovanja na Međunarodnom trijenalu grafike ( Międzynarodowe Triennale Grafiki; International Print Triennal) u organizaciji istoimene poljske organizacije u Krakovu.

Admir Mujkić rođen je 1972.godine i jedan je od poznatijih bosanskohercegovačkih grafičara. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku, u klasi profesora Dževada Hoze. Na istoj akademiji završio je i postdiplomske studije. Grafičke mape Admira Mujkića odlikuju se filigranski preciznim likovnim jezikom sa fantastičnim svijetom mitskih bića. Bio je predsjednik je Udruženja likovnih umjetnika BiH, zatim docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za Grafiku. Član je ULUBiH. Živi i radi u Sarajevu.

18.INTERBIFEP će otvoriti gradonačelnik i predsjednik oragnizacionog odbora Festivala gospodin Jasmin Imamović, a prisutnima će se obratiti direktor JU Centar za kulturu Tuzla, gospodin Edin Jahić, te članovi žirija koji će ujedno i proglasiti nagrađene autore u 6 navedenih kategorija.

POSLJEDNJE DODANO