-5 C
Tuzla
08.02.2023.

U subotu u Tuzli protest radnika koji plaće i naknande primaju iz Budžeta TK

Osnovni razlog za izlazak na proteste radnika koji primaju plaće i naknade iz Budžeta TK je da se u Budžetu za 2023. godinu planiraju sredstva za usklađivanje plaća sa porastom indeksa potrošačkih cijena. Pored ovog zahtjeva traže i isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 1080 KM. Obzirom da su propala dva pokušaja u pronalasku rješenja za pomenute zahtjeve sa Vladom Tuzlanskog kantona Koordinacija Sindikata radnika odlučila se na ovaj vid borbe u cilju ispunjavanja pomenutih zahtjeva.

“Mi smo dobili odgovor u pisanoj formi od Kolegija Vlade, gdje su oni rekli da sredstava u Budžetu za iduću godinu nema, za bilo kakvo povećanje, iako mi nismo tražili povećanje, usklađivanje plaća je nešto drugo to nije povećanje i dobili smo ponudu da će nam oni uz redovnost isplata plaća za iduću godinu i eventualno topli obrok koji bi bio jedan posto, koji bi se kvartalno usklađivao, što je nama ionako ugovoreno Kolektivnim ugovorom”, kazao je Adnan Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja,nauke i kulture BiH-KO TK.

Radnici traže i isplatu jednokratne pomoći od 1080 KM u skladu sa Uredbom Vlade FBIH, a koja se može isplatiti do kraja ove godine. Ističu da je za isplatu potrebno oko 10,5 miliona KM, a kako tvrde sredstva postoje, obzirom da se govori o suficitu u Budžetu od 27,5 miliona KM.

“Ako ovo ne bude pomoć za ovu inflaciju u 2022. godini, naši zahtjevi za povećanje plaća, odnosno usklađivanje plaća za narednu godinu će biti procentualno veći da bi dobili tu neku srazmjernost”, kazao je Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Protesti su zakazani za subotu u 11 sati u Tuzli na Trgu Slobode, a najavljena je i podrška zdravstvenih radnika Tuzlanskog kantona.

“Jedan od razloga za održavanje protesta u subotu je da građani TK jednostavno ne trpe, jer građani traže neke usluge od kantonalnih organa, djeca idu u škole, mi smo se opredijeli da to bude subota a naredni protesti ili štrajkovi to o tome ne mogu više ništa govoriti, vidjet ćemo na organima Sindikata koji će se koraci poduzeti”, kazao je Hasan Tokić predsjednik Sindikalne organizacije sudova i tužilaštava TK

Sa današnje konferencije za novinare upućen je poziv Vladi Tuzlanskog kantona za nova dijaloška rješavanja ovih problema ističući da i pored povećanja od 19, 5 posto u ovoj godini plate nisu velike. Više od 500 radnika u osnovnom obrazovanju ima platu 620 KM. U nastavnom kadru od 3000 uposlenih samo polovina ima visoku stručnu spremu i njihova plata iznosi oko 1300 KM. Također u pravosuđu značajan broj namještenika ima platu ispod 1000 KM.

POSLJEDNJE DODANO