U susret Međunarodnom danu bijelog štapa – Koliko cijenimo dar vida?

U susret Međunarodnom danu bijelog štapa – Koliko cijenimo dar vida?

Autor: -
Foto. Ilustracija

15. oktobar širom svijeta obilježava se kao Međunarodni dan bijelog štapa. U susret ovom danu, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organizovalo je danas okrugli sto o temi „Važnost bavljenja sportom za slijepe osobe“.

Međunarodni dan bijelog štapa,  je prilika da se posveti potrebna pozornost, slijepim osobama, odnosno upozna društvena zajednica sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih. Slijepe i slabovidne osobe još uvijek se susreću sa mnogim poteškoćama u svakodnevnom životu.

Slijepe osobe su neravnopravne na svim životnim područjima po pitanju zapošljavanja obrazovanja, pristupu informacijama, komunikacijama i pristupačnosti općenito. Definitivno kada je sport u pitanju slijepe osobe su na margini, nemaju pristup klubovima za osobe sa invaliditetom, ne postoji dovoljno prostora za njihov razvoj i napredovanje, kaže između ostalog Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

Slabovidne osobe se često bore s okolinom koja ih ne razumije, potcjenjuje i ne prihvata, stoga je potrebno takvo stanje mijenjati. Sljepoća je uvijek bila i ostat će teška invalidnost, no razvojem društva i tehnologije takve osobe postaju sve samostalniji građani u društvu i na tome im se treba diviti. Trebali bismo svaki dan biti sretni i dobro promisliti i cijeniti dar vida kojeg imamo, a posebno na Međunarodni dan bijelog štapa.

Priredila: Majda Džafić