U ‘Tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH’ prikupljeno 210.000 eura

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Caritas Bosne i Hercegovine i Hrvatski Caritas potpisali su ugovor o realizaciji programa potpore sredstvima prikupljenim u prošlogodišnjem “Tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini”.

U 2019. godini u toj tradicionalnoj akciji Hrvatskog Caritasa prikupljeno je 210.000 eura i ta sredstva bit će usmjerena u tri velika projekta, priopćeno je iz Caritasa.

Caritasu Banjolučke biskupije pružit će se potpora u radu obiteljskog savjetovališta Centra za život i obitelj za obitelji, kao i terenskom radu u projektu kućne njege starih i nemoćnih u Banjoj Luci i Grahovu, uključujući pakete hrane i higijenskih potrepština.

Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije pomoći će se u projektu kućne njege starih i bolesnih u Sarajevu i selima Vrhbosanske nadbiskupije za oko 150 korisnika, kroz pakete hrane, medicinskog materijala i higijenskih potrepština, kao i za nabavku hrane za rad pučkih kuhinja u Zenici i Sarajevu te za pojedinačne žurne potrebe siromašnih tijekom godine.

Caritasu Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije dat će se podrška u radu postojećeg i formiranje novog mobilnog tima za projekt kućne njege starih i nemoćnih.

Prikupljenim sredstvima također se pokrivaju strukturalni troškovi, dok se na razini Caritasa BiH sredstva namjenjuju i za koordinaciju te zajedničke edukacijske aktivnosti mreže Caritasa BiH.

Inače, odlukom Hrvatske biskupske konferencije Hrvatski Caritas od 2007. godine provodi animaciju vjerničke i opće javnosti u Hrvatskoj, te u katoličkim misijama i župama u inozemstvu, za prikupljanje sredstava kojima se pomažu socijalni, obrazovni, karitativni, humanitarni i socijalno-poduzetnički projekti u BiH putem mreže biskupijskih Caritasa i Caritasa BiH.

U proteklih 14 godina financirani su projekti u vrijednosti 2.911.624 eura.

Ovogodišnji “Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini” održat će se od 9. do 15. ožujka.