31 C
Tuzla
18.07.2024.

U TK opada broj zaraženih nastavnika i učenika, škole primjer poštivanja mjera

U Tuzlanskom kantonu je započela vakcinacija djece starije od 12 godina, a jedan od preduvjeta za vakcinaciju ove skupine jeste pristanak roditelja, odnosno zakonskih staratelja. Pfizer je jedini proizvođač koji je proveo studiju o utjecaju vakcina na djecu, pa je njihova vakcina prva vakcina protiv virusa COVID-19 za djecu i mlade koja je dobila odobrenje za upotrebu. Kako bi se spriječilo širenja virusa COVID-19 u osnovnim i srednjim školama na području TK preporučeno je nošenje maski za nastavno i izvannastavno osoblje, kao i učenike. Djeca od prvog do petog razreda nisu obavezna nositi maske. U nastavku govorimo o mjerama i preporukama koje važe za škole u Tuzlanskom kantonu.

Na području TK kontinuirano se radi na mjerama koje bi pomogle u sprečavanju širenja zaraze virusa COVID-19 među školskom djecom. Ove mjere uključuju ponudu vakcina protiv virusa COVID-19 nastavnom i drugom školskom osoblju kao i učenicima starijim od 12 godina. Jedan od preduvjeta za vakcinaciju maloljetnih osoba jeste pristanak roditelja, odnosno zakonskih staratelja, a za potrebe vakcinacije djece u gradu Tuzla osiguran je dovoljan broj vakcina proizvođača Pfizer.

„ Kao i za vakcinaciju bilo kog, bilo koje populacije pa tako i dječje populacije mora se reći da je vakcinacija na toj dobrovoljnoj osnovi. S obzirom da se radi o dječjoj populaciji, dakle populaciji maloljetnih osoba, to je posebna i osjetljiva kategorija.” – rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona.

Pedagoški zavod TK u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke više od godinu dana prikuplja podatke o broju zaraženih i cijepljenih učenika, nastavnika i izvannastavnog osoblja na području TK. Kako bi zaštitili vlastito zdravlje i zdravlje učenika direktor Pedagoškog zavoda Nikola Čiča poziva nastavno osoblje na društvenu odgovornost i cijepljenje ako to do sada nisu učinili. Broj učenika, nastavnog i izvannastavnog osoblja zaraženih virusom COVID-19 na području Tuzlanskog kantona je u kontinuiranom padu.

„Ja mogu reći s popriličnim optimizmom da u zadnja četiri tjedna polako pada broj zaraženih i evo u ovom trenutku imamo 84 djece kod koji je potvrđena COVID zaraza i 47 nastavnog i vannastavnog osoblja gdje je potvrđena COVID zaraza. To je oko četrdesetak posto manje nego što je bilo prošli tjedan, dakle da broj pada.” – rekao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda.

Na povoljnu situaciju u osnovnim i srednjim školama TK utjecalo je poštivanje pravila i mjera Kriznog štaba. Prema ovim pravilima, nošenje maski u učionica obavezno je za nastavno i vannastavno osoblje i učenike starije od 12 godina. Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković navodi kako su škole bile i ostale pozitivan primjer za zajednicu, te dodaje kako su nastavno i izvannastavno osoblje prioritetna skupina za vakcinaciju.

„Mi smo kao Vlada Tuzlanskog kantona nastavno i nenastavno osoblje prepoznali još u maju mjesecu kao jednu od prioritetnih grupa za vakcinaciju kada smo upravo tu kategoriju kolegica i kolega uvrstili nakon što smo obezbijedili određenu vrstu vakcina da bi se prije svega oni zaštitili, zatim da bismo se bolje pripremili za nadolazeću 21/22 školsku godinu.” – rekao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke

Iako je higijensko epidemiološka situacija u osnovnim i srednjim školama na području TK na zadovoljavajućem nivou, vakcinacija djece i mladih ljudi mogla bi imati značajnu ulogu u sprječavanju bolesti. Veliki broj djece koja boluju od virusa COVID-19 nema ozbiljne posljedice, ali vakcinacija najmlađe generacije pomaže u zaštiti njihovih prijatelja ili članova obitelji koji mogu imati veći rizik od različitih komplikacija. Stoga je vakcinacija za maloljetne osobe jednako važna kao i za odrasle, poručuje struka.

Pripremila: Samra Šakanović Prgić.

 

Vezane vijesti

TUZLA