13.9 C
Tuzla
07.06.2023.

U TK stiže 1790 kineskih vakcina

Kontingent vakcina kineskog proizvođača sutra će biti isporučen Tuzlanskom kantonu, nakon čega će 1.790 vakcina biti distribuirano po domovima zdravlja. Ovim vakcinama vršit će se imunizacija prioritetnih grupa stanovništva, odnosno osoba starijih od 60 godina. Pripreme za početak masovne imunizacije građana uveliko su u toku, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika Kriznog štaba i gradonačelnik i načelnika općina i gradova na području kantona.

”Tako da se evo razmatrala mogućnost masovnog cijepljenja pri punktovima izvan domova zdravlja i također uvođenje platforme za registraciju osoba koje se žele prijaviti za vakcinu jer je puno stanovništva na području katnona jer to ne mogu porodične da same obave,” rekla je Majda Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Vakcinacija osoba starijih od 60 godina sutra će početi i u Domu zdravlja Tuzla gdje je do sada vakcinisano oko 450 zdravstvenih radnika. Iz uprave Grada Tuzla ističu da će pomoći u realizaciji svih neophodnih aktivnosti, ali i da su već iskoordinirali gdje će biti vršena  imunizacija.

”Ovaj put smo odredili šest ambulanti gdje ima više mjesta za vakcinisanje i jednu MZ. Imamo 40 MZ kako se bude povećavao broj vakcina odnosno vakcinacija tako ćemo mi koristiti i prostor MZ. Na kraju kada bude dovoljan broj vakcina kada se krene sa masovnom vakcinacijom stavili smo na raspolaganje Veliku dvoranu u SKPC Mejdan,” kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Nadležni u Tuzlanskom kantonu očekuju dolazak većih količina vakcina kako bi konačno počela masovna imunizacija stanovništva. Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da će i osobe bez zdravstvenog osiguranja imati pravo na vakcinaciju. Sa druge strane nema prostora za strah od vakcina jer one će spriječiti teža obolijevanja.

”Kroz sve studije se pokazalo da su sve vakcine djelotvorne. Tako da je pitanje – koju bi vakcinu primio? Bilo koja koja je dostupna. Tako da svaka daje imuni odgovor što je nama cilj. Za sada su sve ove vakcine koje postoje na tržištu su sigurne za primjenu kod onkoloških pacijenata, kod pacijenata sa HIV, zatim kod trudnica, postavlja se pitanje – ima li uticaja na sterilitet? Za sada nema dokaza da postoji. Mi na neki način prozvodimo protein na koji stvaramo antitijela ili ćemo dobiti umrtvljeni virus u vakcini kao što je slučaj kod kineske vakcine gdje će ponovo doći do stvaranja antitijela,” poručio je dr. sc. Nijaz Tihić, specijalista mikrobiologije i parazitologije.

Vakcine će zasigurno odigrati ključnu ulogu u povratku svijeta u normalnost. Naša zemlja za sada kaska u procesu vakcinacije, a nadležni su sada najavili da će veće količine vakcina stići do kraja aprila. Tek kada stanovništvo bude vakcinisano kao uspomena ostat će nam policijski sat, zatvaranje objekata, a smrtnost od COVID-19 neće biti velika kao sada.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!