15 C
Tuzla
04.10.2022.

U toku evidentiranje osoba za glasanje na Općim izborima putem mobilnih timova

 

Na Općim izborima zakazanim za 02. oktobar, izborni proces u izbornoj jedinici grada Tuzla obavljat će se na oko 60 lokacija. To su u većini slučajeva školski objekti koji su zbog prostora najuslovniji za odražavanje izbornog procesa. Kako bi omogućila glasanje svim građanima koji imaju pravo glasa na predstojećim izborima, Gradska izborna komisija Tuzla trenutno provodi aktivnosti evidentiranja osoba koje će na Općim izborima glasati putem mobilnih timova.

„Kao što je poznato putem tih timova glasaju lica koja su zbog bolesti i starosti vezana za svoje domove i zbog navedenog nisu u mogućnosti glasati na redvnom biračkom mjestu. Putem mobilnih timova glasaju i lica koja se nalaze u nekim ustanovama  kao što su domovi za stara lica i kazneno popravni zavodi. U ovom trenutku jako je važno da se evidentiraju ta lica od strane Gradske izborne komisije kako bi ostvarili svoje pravo glasanja“ rekla je Asja Kravić, predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla

Iz Gradske izborne komisije Tuzla napominju da sve ustanove koje djeluju na području grada Tuzla, a koje u okviru svog rada i djelovanja pružaju usluge brige za stara i iznemogla lica moraju Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla dostaviti podatke za sve osobe koje su vezane za ustanovu, a koja imaju pravo glasa na predstojećim Općim izborima. U ovom trenutku izbornu jedinicu grada Tuzla čini 160 biračkih odbora i dva biračka odbora za glasanje u odsustvu. Trenutno se realizuje imenovanje biračkih odbora, njihovih članova, kao i zamjenika članova biračkih odbora, ali i sačinjavanje rezervnog spiska kandidata  u slučaju odustajanja određenog broja članova biračkog odbora ili zamjenika.

„Nakon toga slijedi obuka  biračkih odbora, testirianje i certificrianje. Jedna od aktivnosti jeste i izdavanje akreditacija posmatračima. Nakon toga dolazi nam prvo neosjetljivi izborni materijal od strane CIK BiH, zatim osjetljivi, podjela navedenih materijala dan prije izbora“ dodala je Asja Kravić, predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla

Centralna izborna komisija BiH će do čevtrtka 25. augusta objaviti broj birača po izbornim jedinicama. U skladu sa članom  Izbornog zakona BiH,  birač koji promijeni prebivalište u periodu od 45 dana prije održavanja izbora, odnosno nakon zaljučivanja Centralnog biračkog spiska, naći će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska na redovnom biračkom mjestu u općini u kojoj je imao prebivalište do dana zaključenja Centralnog biračkog spiska.

Kada je riječ o izbornoj jedinici grada Tuzla, svi građani mogu provjeriti svoje biračko mjesto pozivom na broj 307 -394, 307 -486 ili putem web stranice izbori.ba  u odjeljku „Da li ste registrovani?“ tako što će unijeti svoje podatke, ime i prezime kao i Jedinstveni matični broj građana. Pored toga, građanima će i i na dan održavanja izbora biti dostupno nekoliko telefonskih linija gdje mogu provjeriti na kojem biračkom mjestu mogu ostvariti svoje glasačko pravo.

 

POSLJEDNJE DODANO