U toku pretresi u GIKIL-u, nekoliko osoba će biti uhapšeno

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Pretresima na nekoliko lokacija danas je nastavljen rad na predmetu privođenja odgovornih osoba u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) osumnjičenih za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla i Kantonalnog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) obavljaju pretrese na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, a istovremeno pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u firmi GIKIL u Lukavcu.

Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK, kazao je da će, nakon obavljenih pretresa biti uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih da su postali članovi kriminalne grupe koju je organizirao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal.

– Osumnjičeni su za krivična djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja – kazao je Arnautović.

Pojasnio je da se radi o proširenju istrage koja je već ranije otvorena protiv više osoba, a koji su imali različite funkcije i uloge te bili odgovorne osobe u GIKIL-u od 2003. do 2019. godine.

Zbog sumnji na nezakonite radnje na sjednici Skupštine GIKIL-a u slučaj se uključilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po čijoj naredbi su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK već ranije izuzeli određenu dokumentaciju iz ove kompanije.

Podjsećamo, predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac Pramod Mittal uhapšen je 23. jula ove godine u poslijepodnevnim satima u Lukavcu. Osim njega pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona slobode su lišili i generalnog direktora GIKIL-a Parameša Batašarija kao i člana Nadzornog odbora Rajiba Daša.