U toku rasprava u Parlamentu FBiH: Situacija u Pazariću negativno se reflektirala na ostale ustanove socijalne zaštite

     

U prepunoj sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u 11:30 sati počela je tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Tema je stanje u zavodima Pazarić, Drin, Bakovići, Zavodu muške djece i omladine, i Zavodu Ljubuški.

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike je taksativno nabrojao sve do sada poznato javnosti, a vezano je za zaključke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji se odnose na Zavod Pazarić. Podsjetio da je Vlada FBiH naložila ulazak inspekcija, Finansijske policije, Porezne uprave kako bi se uvidjelo da li je bilo nepravilnosti u radu. “Ustanovljeno je da je bilo određenih nepravilnosti. A i ranije je Ministarstvo zaprimilo obavještenja da ima sumnjivih radova za gradnju jednog od objekata” – rekao je Drljača.

Snježana Bodnaruk, sekretar Ministarstva zdravstva FBiH, istakla je da Ministarstvo nema nadležnosti koje se tiču finansijskih tokova u ustanovama socijalne zaštite, niti kod imanovanja upravnih i nadzornih odbora. “To provodi Ministarstvo rada i socijalne politike, a konačnu riječ daje Vlada FBiH” rekla je Bodnaruk.

Adis Ramić, direktor Zavoda Drin iz Fojnice ukazao je da osnivanje ovakvih zavoda na periferijama gradova pokazuje zapravo kakav je odnos društva prema korisnicima ovih ustanova. Naglasio je da zavodu u ovom trenutku nedostaje 54 uposlenika različitih profila.

Dževad Šuško, direktor Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo kazao je da se situacija sa Zavodom Pazarić negativno reflektirala na ostale ustanove socijalne zaštite u FBiH i da će trebati vremena da se vrati povjerenje u zavode.

Redžep Salić, razriješeni direktor Zavoda Pazarić kazao je da oni koji su ga smijenili zapravo žele ušutkati njegov govor o kriminalu. “Sudski procesi koji se vode blokirali su Zavod i kada bi sada Paralment FBIH donio odluku o doniranju milion KM, mi taj novac ne bismo mogli koristiti jer se mora čekati završetak sudskih procesa. Štićenici su u najgorem položaju do sada. Počinjeni kriminal doveo je Zavod u najteži položaj do sada. Oni koji su me smijenili žele ućutkati moj govor o kriminalu” – rekao je Salić.

Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, naglasila je da se mora donijeti zakon koji će urediti oblast ustanova socijalne zaštite. “Zavod Pazarić je registriran kao ustanova za smještaj djece i omladine do 25 godina, a tamo takva kategorija ne dominira. Mi ne znamo koliko košta smještaj štićenika u ustanove socijalne zaštite” – rekla je Džumhur.

Samir Suljagić, direktor Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, je kazao da je imao potrebu da se kao profesionalac obrati paralmentarcima, jer je na čelu ustanove čijih je 116 korisnika centra smješteno u Zavodu Pazarić, a oko 300 njih u ustanovama socijalne zaštite.

Psihijatar Zlatko Kalabić, jedan od članova Komisije za zaštitu osoba sa duševnim smetnjama Ministarstva zdravstva koji je radio nadzor u Zavodu Pazarić 2014. i 2019. godine,  kazao je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma kako se mora obratiti pažnja na njihove izvještaje, a ne da oni završe u ladicama.

Ines Kavalec, predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu” obratila se zastupnicima zatraživši da se barem na minut stave u položaj roditelja djece sa poteškoćama. “Da li biste vi ostavili svoje dijete u Zavod Pazarić? Ostavljate nam da živimo od invalidnine koja je 403 KM i zato jesmo tretirani kao socijalni slučaj, ili da se prisilno odreknemo svoje djece, ostavljajući ih u Zavod Pazarić. Tokom dosadašnjih izlaganja mi nismo čuli ko je odgovoran. Mislim da ima imalo morala, da bi ministar trebalo da podnese ostavku.” – naglasila je Kavalec.

U toku je pauza nakon koje bi se za riječ trebali javiti zastupnici.