U toku rekonstrukcija najstarijeg školskog objekta u Tuzli

?
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Škola u Solani dio je Osnovne škole ”Miladije” i najstariji je školski objekat u Tuzli izgrađen 1897. godine. Tokom svog postojanja imala je određene rekonstrukcije, a u posljednjih 20-tak godina najznačajnija obnova je upravo u toku, podrazumijeva zamjenu stolarije i obnovu dijela fasade. Vrijednost tih radova je 93 hiljade KM a sredstva su osigurana iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

”Školstvo na ovom području traje preko 120 godina, samim tim i realizacija jednog ovakvog projekta ima i određeni kulturno-historijski značaj, ali za područje MZ Solana i djecu koja se ovdje školu je to veoma važno”, navodi Dževad Mehić, direktor Osnovne škole ”Miladije”.

Radovi bi trebali biti završeni u narednih sedam dana. Tokom 2016. godine obnovljen je krov škole, a zahvaljujući saradnji roditelja djece, menadžementa i uposlenika škole izvršena je zamjena poda u školskoj sali. U školi najavljuju i nove projekte.

”Da iskoristim priliku da kažem da smo mi još jedan važan projekat realizovali u Područnoj školi Solana, a to je bilo asfaltiranje dvorišta koje je bilo u jako lošem stanju. To smo uradili zahvaljujući dobrim ljudima iz Grada Tuzla koji su izdvojili 20 hiljada KM kada smo taj projekat realizovali”, rekao je Mehić.

Učitelj u Područnoj školi ”Solana” Jasmin Selimović kao je da su roditelji predložili pokretanje i kupovine novog video nadzora na oba školska objekta.

”Ta akcija je u toku, nadamo se da će do kraja oktobra biti prikupljena novčana sredstva i postavljen novi video nadzor”, rekao je Selimović.

U Područnoj školi Solana danas su 303 učenika, dok centralna škola u Miladima ima 207 đaka. Nastava se odvija kroz 23 odjeljenja, a provode se i brojne vannastavne aktivnosti. Uskoro će škola dobiti nove učenike.

”Očekujemo dolazak učenika iz škole Mihatovići pošto se gasi to naselje, dio učenika će doći u centralnu školu Miladije”, ističe direktor škole.

Menadžement i uposlenici škole također imaju želju da u školskom dvorištu izgrade vanjsko sportsko igralište, koje će koristiti ne samo učenici, nego i ostala djeca u ovoj mjesnoj zajednici. Direktor škole navodi da je ovo jedina mjesna zajednica na području grada koja nema izgrađeno igralište, stoga poziva Grad i Vladu TK da udruže snage i obezbijede djeci ljepše odrastanje. Prostora za izgradnju ima u školskom dvorištu.