-1 C
Tuzla
06.02.2023.

U toku sjednica Skupštine TK: Odbijena inicijativa za isplatu jednokratne pomoći budžetskim korisnicima

U toku je sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj će biti razmatran Nacrt Budžeta TK za 2023. godinu i nacrt Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2023. godinu.

Klub zastupnika SDP-a za uvrštavanje u dnevni red sjednice predložio je inicijativu da se budžetskim korisnicima isplati jednokratna pomoć, međutim kako nisu naišli na podršku većine zastupnika, inicijativa nije uvrštena u dnevni red.

Podsjećamo, Sindikati radnika, koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK uputili su zahtjev predsjedniku Skupštine TK i predsjednicima Klubova poslanika u Skupštini TK za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima koji plaće i naknade primaju sa Budžeta TK, kojom bi Skupština TK obavezala Vladu TK da iste isplati u propisanom roku u iznosu od 1080 KM u skladu sa Urdbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Kao opravdanost zahtjeva sindikati su naveli saopćenje Agencije za statistiku BIH iz oktobra 2022.godine u kojem se navodi između ostalog da je na godišnjem nivo u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 17,3%.

POSLJEDNJE DODANO