U Tuzlanskom kantonu edukacija u okviru akcije ‘Stop raku grlića materice 2020’

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u saradnji sa Udruženjem ginekologa i perinatologa TK, povodom Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića materice planira aktivnosti u okviru humanitarne akcije “Stop raku grlića materice 2020”.

Aktivnosti će biti realizirane u svim općinama TK od 27. do 31. januara.

Fokus aktivnosti je usmjeren na mlade, a kao nastavak aktivnosti iz novembra 2019. kada je Klinika aktualizirala problem maloljetničkih trudnoća te se fokus nastavlja na prosvjećivanju mladih.

Rano stupanje u seksualne odnose udruženo sa rizičnim seksualnim ponašanjem važan su faktor rizika za razvoj karcinoma grlića materice, stoga ove godine nastoje djelovati preventivno kroz edukaciju i prosvjećivanje mladih.

U svim općinama Tuzlanskog kantona od 27. do 31. januara ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo i studenti medicine, sa lokalnim aktivistima mladih Crvenog križa organizirat će edukacije za mlade: 27. januara u Tuzli, 28. januara u Kalesiji i Živinicama, 29. januara u Teočaku i Kladanju, 30. januara u Gradačacu, Srebreniku, Doboj Istoku, Sapni, Banovićima i Čeliću, a 31. januara u Lukavcu i Gračanici, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Sportske aktivnosti važan su faktor u pravilnom fizičkom i psihičkom razvoju mlade osobe. Kao i prethodnih godina i ovogodišnji “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE 2020” sadržavat će jednu takvu aktivnost. Za sve mlade koji će prisustvovati  edukacijama, kao i edukatore, biće organizovano besplatno kuglanje, odnosno “Sportom recimo NE raku grlića materice” u prostorijama kuglane Bingo City Centra 30.01.2020.godine, sa početkom u 17 sati, gdje će se uz sportsko druženje nastaviti i neobavezni razgovor mladih i edukatora o ovoj temi.