21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

U Tuzli će biti postavljena spomen ploča na nekadašnjem mjestu Sinagoge

Jevrejska općina broji 120 članova, s tim da pored Tuzle, članovi dolaze i iz Živinica, Kladnja, Lukavca i Brčkog.

Početkom prošlog vijeka u Tuzli su osnovane dvije jevrejske opštine sa dvije Sinagoge. Kad je fašizam duboko i široko bio prisutan u jugoslovenskom društvu 1938. godine nastajali su prvi napadi na Jevreje, njihove kuće, zanatske radnje, sinagoge i druge objekte. Više od 300 Jevreja je deportovano u nacističke koncentracione logore iz kojih se nikad nisu vratili u Tuzlu. Jedan broj Jevreja spasili su Mustafa Mujabegović, muftija Kurt, Ratimir Deletis i drugi antifašisti.

Preko puta današnje zgrade MUP-a Tuzla nalazi se spomenik u obliku suze, koja simbolizuje tugu za sudbinom Jevreja Tuzle.

Danas u ovome gradu jevrejska zajednica živi uz male poteškoće ipak uspije ostvariti svoja prava.

– Blago zanemarivanje je normalna pojava u ovakvim vremenima. Prava niko nikome ne ugrožava. Postoji ignorantski odnos prema nekim problemima, ali se uvijek nađu dobri ljudi koji nam pomognu – izjavila je za Fenu Marina Rajner predsjednica Jevrejske općine u Tuzli.

Prof.dr. Zijah Rifatbegović je na posljednoj sjednici GV Tuzla pokrenuo inicijativu za postavljanje spomen ploče na mjestu gdje se nekada nalazila Sinagoga, a danas je to prostor narodne kuhinje.

– Jevreji u Tuzli su u prošlosti obespravljeni, ali smo odlučni u namjeri da im bude vraćeno svako oduzeto pravo. Ideologija Stranke demokratske akcije je da svaki građanin ima jednako pravo u Bosni i Hercegovini, te da jednako bude tretiran u svakoj zajednici – izjavio je prof.dr. Rifatbegović za Fenu.

Također na inicijativu vijećnika Rifatbegovića izdvojeno je 5 hiljada KM za obnovu ograde na Jevrejskom groblju, te će sredstva biti raspoloživa od prvog dana 2022. godine. Bit će sanirano i klizište koje ugrožava ovo groblje , kako naredne padavine ne bi dovele do dodatnog oštećenja.

Jevrejskoj općini podrška prof.dr. Rifatbegovića znači mnogo jer će na ovaj način konačno biti obilježena mjesta koja imaju svoju historiju u Tuzli.

– Mi nemamo dovoljan broj onih koji bi se danas molili Bogu, ali neka se zna da ih je nekada bilo i da se zna da je lijepa bila zgrada za te svrhe – izjavila je Rajner.

Prof.dr. Rifatbegović je kazao kako su Jevreji u Tuzli bili obespravljeni, ali kako je odlučan da uz podršku svoje stranke vrati svaku oduzetu mogućnost kada je riječ o svakom građaninu.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA