U Tuzli će do aprila 2020. biti realizovano 28 projekata na unaprjeđenju saobraćajne kulture

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U cilju poboljšanja saobraćajne kulture ali i utjecaja saobraćaja na kvalitet života, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja danas je potpisalo ugovore sa 28 neprofitnih organizacija, koje će u narednom periodu realizovati projekte za unaprjeđenje saobraćaja. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK obezbijedilo je ukupno 35 hiljada maraka za sufinansiranje ukupno 30 projekata.

“Datum kada se trebaju realizovati ove aplikacije je do 30. aprila 2020. godine. 10 aplikanata je odbijeno jer nisu ispunili potpuno konkursnu proceduru ali ne kažem da ni ti projekti nisu bili loši. Ja kažem veoma je bitno da imamo relaciju mi kao ministarstvo i neprofitne organizacije, jer ipak mi ne možemo neke stvari vidjeti kao oni” – istakao je Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Aplikanti su dostavljali projekte iz oblasti unaprjeđenja vršenja kontrole tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda,  edukacije djece u predškolskom i školskom uzrastu iz oblasti saobraćajne kulture i poznavanja saobraćajnih propisa, kao i edukacija vozača o zaštiti okoline i smanjenju emisija zagađujućih gasova. Automobili u zagađenju zraka učestvuju u procentu od 25% od ukupnih zagađivača, a iz ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla, na projekat su aplicirali u nadi da će uspjeti rješiti ovaj problem.

“Mi ćemo u saradnji sa javnim ustanovama osnovnih škola Tuzle i mjesnih zajednica pokušati dati napore kako bi se sama sigurnost saobraćaja povećala, a kako bi i ljudi shvatili da njihovi automobili koji se bez potrebe upotrebljavaju posebno u zimskom periodu zaista doprinose teškim uslovima života” – naglasio je Ratko Banović, predsjednik ekološkog pokreta Eko zeleni Tuzla.

Sredstva za unaprjeđenje saobraćajne preventive i kulture dobio je i TUZAMK, koji je ove godine konkurisao sa dva projekta. Cilj je kako kažu organizovati što veći broj manifestacija kroz koje i oni najmlađi mogu naučiti mnogo toga.

“To su projekti koji se odnose na karting, sport. To je takmičenje djece koje kreće već od osam godina, i najmlađe populacije koja stiče saobraćajnu kulutru kada im možda i nije sad potrebna, ali oni kada završe ovaj segment poznaju propise i upravljanje vozilom. Drugi je naš tradicionalni oktobarski reli koji smo ove godine konkurisali ali eto nije moglo doći na red naše popularno obrazovno takmičenje djece” – kazao je Ozren Božanović, izvršni direktor TUZAMK Tuzla.

Obzirom da je sigurnost u saobraćaju niska, i da je broj saobraćajnih nesreća sve veći, ovakvi projekti značajni su za podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju.