21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

U Tuzli međunarodna naučna konferencija ‘Religija, politika, sekularizam’

“Religija, politika, sekularizam”, tema je međunarodne naučne konferencije koja će biti održana u Tuzli 2. i 3. oktobra u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja i u saradnji s Centrom za kulturu i edukaciju “Logos” i Filozofskim fakultetom iz Tuzle.

Sudionici skupa analizirat će ulogu religije u savremenom društvu o čemu će prvog dana naučne konferencije govoriti petnaestak izlagača, naučno afirmiranih istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a koji će taj fenomen analizirati iz različitih naučnih perspektiva.

– Imajući u vidu sve jasniju izmjenu društvene uloge religije, pojavu novih oblika religioznosti, jačanje političkih religija i sve prisutniji glas religijskih zajednica unutar medijskog prostora, sa sigurnošću možemo ustvrditi kako je na sceni uspostava nove ‘kartografije’ u odnosima između religije i države u modernim demokratskim društvima – navode iz Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Ta tematika sadržana je u značajnom broju studija i istraživanja koji su se pojavili u posljednje dvije decenije, a koje kao primarni predmet znanstvenog propitivanja imaju religiju i religijsko.

– Pitanje religije na početku 21. stoljeća i njenog važenja u javnoj sferi nužno uključuje i pitanje sekularizacije kao društvenog procesa, te, dakako, i problem razumijevanja njenih općedruštvenih implikacija – navodi se.

Vezane vijesti

TUZLA