U Tuzli obilježen Dan šehida – sjećanje na hrabre borce Armije RBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sulejman Aličić poginuo je u 39. godini života. Iza njega je ostala supruga sa dvoje maloljetne djece. Supruga Sabira s tugom se prisjeća dana kada je morala djeci saopštiti vijest o očevoj pogibiji, a to je, kaže, posebno teško podnio sin kojem je očeva figura bila uzor i oslonac. No, valjalo je živjeti dalje, a ni danas 25 godina kasnije bol ne jenjava priča nam Sabira. Utjehu je kaže pronašla u svojim unucima koji nikada nisu upoznali djeda.

„Nena sam četvero unučadi. Četvrto unuče je dobilo ime po njemu, jer se rodio upravo na dan njegove pogibije i sinu je bila želja da nadije njegovo ime“, kazala  je Sabira Aličić, supruga šehida Sulejmana Aličića.

Šehid Sulejman Aličić dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Srebrni štit. No, uprkos tome, tvrdi supruga Sabira ni ona ni djeca nisu se osjećali zaštićeno od strane države.

„Morali smo se boriti i borimo se i danas, ali eto hvala Bogu zaposleni su oboje uz tešku muku. Doživjela sam i unučad, da je bogdom i on, ali šta ćemo, život je takav, sudbina je takva, moramo živjeti“, poručila je Aličić. 

Dan šehida u našoj zemlji ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine od kada se obilježava kao dan sjećanja na hrabre borce Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su od ‘92. do ‘95. godine dali svoje živote za odbranu zemlje boreći se za pravdu, istinu i dostojanstvo.

„Želim da uputim riječi saučešća ponovo porodicama naših šehida. Danas je prilika da ih se prisjetimo i njihovih roditelja kojih ima još živih, kao i porodica djece i supruga. Molim Allaha dž.š. da njima olakša, a njihova bol je nešto što će nositi dok su živi na ovom svijetu“, izjavio je Ahmed – ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla.

Nakon posjete šehidskom spomen obilježju u džematu Moluhe, delegacija Medžlisa IZ Tuzla predvođena glavnim imamom posjetila je i spomen obilježje Kapija, a potom je u Čaršijskoj džamiji u Tuzli proučena hatma za sve šehide i žrtve proteklog rata.