U Tuzli obilježen Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iako Inicijativa za obilježavanje 8. decembra kao Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH još uvijek nije zvanično usvojena, Udruženje Horizonti je i danas kao i 5 godina unazad podsjetilo na važnost uključivanja žena u procese memorijalizacije ratnog stradanja u BiH. Cilj je unaprijediti vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.

“Nažalost i žene su bile žrtve rata u BiH međutim s prestankom rata to se zaboravilo. Negdje od 8 do 10 hiljada je ubijenih žena, oko 20% civilnih žrtava rata.”, ističe Mira Vilušić, stručna konsultatntica Udruženja Horizonti.

Iz Udruženja podsjećaju da rat nije bio jendnorodan, da su stradale i one koje nisu nosile naoružanje ali su na neki način zaboravljene. Ističu i da je veliki broj seksualnih žrtava rata kojima je potrebna pomoć i podrška okoline.

“Pošto sam po struci psihoterapeutkinja i radim taj posao ja znam da one danas pate od jako teških netipičnih bolesti, da su prepuštene same sebi da je izostala psihiloška, materijalna, moralna zdravstvena podrška tako da mi ovim želimo da savjest građana i građanki ali i vlasti  usmjerimo na to da su žene bile žrtve rada i da bi bilo kulturno civilizacijski i mladima prenijeti.”, dodaje Vilušić.

Obilježavanjem ovog Dana aktivistkinje žele održati sjećanje na svaki stradali život jer, kako tvrde, žena nema u ratnim memorijalima i državnim statistikama. Podjećaju i da je pomirenje proces koji uključuje istinu, pravdu i opraštanje i jednako se tiče svih žena Bosne i Hercegovine.

“Želim da pošaljemo poruku i napomenemo građane i građanske ne samo Tuzle nego cijele BiH da je uloga žene u kulturi sjećanja i uopšte u našem društvu jako važna i da to ne trebamo zaboraviti.”, poručuje Merima Skokić, aktivistkinja Udruženja Horizonti.

Ove godine 8.decembar se obilježava pod  sloganom Reci NE politikama brisanja i zaborava i podrži čuvanje sjećanja na žensku stranu rata.