U Tuzli obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sa nekadašnje željezničke stanice u Tuzli, na kojoj se danas nalazi spomenik Suza, tuzlanski Jevreji odvođeni su u logor Auschwitz i druge koncentracione logore širom Evrope gdje su mučki ubijani. Preživjelo ih je vrlo malo, a oni koji jesu, kao i potomci ubijenih danas su odali počast svim žrtvama genocida, ali i onima koji su pokazali humanost u doba kada se ona kažnjavala smrću. Armin Silard svu surovost nacističkg režima spoznao je sa svega četiri godine kada je deportovan u koncentracioni logor.

„Mene su od sigurne smrti spasili Zvorničani i mještani Srebrenice, jer su poznavali mog oca koji je bio veterinar. Ja bi dao poruku svima: Ne treba se vraćat unazad, treba da gledamo unaprijed, da mladima objašnjavamo i što je najvažnije da se u obrazovanju više posveti pažnja Holokaustu,  a naravno i genoscidu koji se desio u Srebrenici“, izjavio je Silard.   

Frida Čorbić nećaka je Fride Laufer, poznate članice ilegalnog pokreta otpora po kojoj jedna tuzlanska ulica nosi ime. Majka Fride Čorbić preživjela je rat zahvaljujući pomoći komšije čiji se čin sa ove distance slobodno može nazvati herojskim. 

„On je nju uvijek brisao sa spiska sve do aprila 1943. i rekao joj ti fataj vezu sa partizanima i ona je ostavila djecu, a tata je bio već u partizanima i tako se ona spasila“, kazala je Čorbić.

U Tuzlanskoj regiji u Drugom svjetskom ratu stradalo je oko 400 Jevreja. Preživjeli su oni koji su promijenili ime ili su se uspješno skrivali. Poslije rata svega 14 ih se vratilo u Tuzlu. No uprkos težini zločina, danas se o holokaustu malo zna i govori, smatraju iz Jevrejske opštine Tuzla. 

„Za mlade je to maltene nepoznata riječ, Nažalost, jer ono što su Jevreji doživjeli tokom svoje istorije ne bi čovjek poželio nikome, a ničemu nas nije naučilo. Znači, priča da je istorija učiteljica života ili smo mi loši učenici ili je neko loš učenik“, izjavila je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske opštine Tuzla.

Delegacija Grada Tuzla povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, odala je počast i položila cvijeće na spomenik “Suza” – mjeta sa kojeg je blizu 300 tuzlanskih Jevreja poslano u logore smrti.

„Fašizam, činjenje masovnog zla ljudima, pa čak i najstrašnijeg djela genocida je jedna vječita opasnost, vječito zlo i zato treba obilježavati Dan holokausta, da se čoivječanstvo upozori da ne smije više zalutati ni Evropa ni jedna drugi kontinent u toliku sferu zla“, kazao je Jasmin imamović, gradonačelnik Tuzle.

Holokaust kao zlo ogromnih razmjera ne smije se nikada ponoviti, a sjećanje na nevino stradale žrtve, od novorođenčadi do onih najstarijih, treba služiti kao vječna opomena, poruka je, koja je i danas, na Međunarodni dan žrtava holokausta, poslana iz Tuzle.