U Tuzli obilježen Međunarodni dan osoba sa Down sindromom

U Tuzli obilježen Međunarodni dan osoba sa Down sindromom

Iako se tek sutra obilježava Svjetski dan osoba sa Sindromom Down, učenici tuzlanskog Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smjetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u saradnji sa učenicima Behram-begove medrese u Tuzli organizovali su kreativnu radionicu sa ciljem jačanja inkluzije kroz učešće učenika ove dvije obrazovno-odgojne institicije u zajedničkoj aktivnosti.

Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smjetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju bio je domaćin obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Sindromom Down, a pored učenika domaćina učešće u organizaciji uzeli su i učenici Behram-begove medrese u Tuzli i Osnovne škole „Dubrave“. Bila je to prilika da se djeca iskažu kroz igru, pjesmu, ali i likovnu umjetnost.

„Jako mi je drago što ćemo mi dva dana slaviti taj dan, što to do sada u Zavodu nije desilo, što znači da su zaista javnost, društvo i društvena zajednica uvidjeli značaj inkluzije i inkluzivnog obrazovanja i dali jedan prostor za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju, u ovom slučaju djece sa sindromom Down,“ kazala je Selma Hodžić, defektologinja u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smjetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju

Pored priredbe i kreativne radionice, učenicima je predstavljeno i drugo izdanje brošure o Sindromu Down koju su osmilili i izradili učenici Behram-begove medrese u Tuzli, kao i kratki film koji govori o atmosferi u jednom inkluzivnom razredu.

„Mi smo brošuru i film uradili sa učenicima Behram-begove medrese. To je zaista bio jedan duži proces, dok se znači pripremio materijal,  odabrale slike, dok smo obišli škole i obavili intervje, i to je bio jedan proces u kojem smo jaku puno naučili svi zajedno,“ kazala je Hodžićeva.

Za obilježavanje ovog Svjetskog dana učenici su se zajedno sa svojim nastavnicima i brojnim prijateljima pripremali punih mjesec dana. Pomoć su im pružili i učenici Behram-begove medrese u Tuzli koji su osmislili i izradili brošuru u obliku stipa u saradnji sa Zavodom u Tuzli, koja će se koristiti u osnovnim školama.