11 C
Tuzla
10.12.2022.

U Tuzli obilježen Svjetski dan cerebralne paralize

Život osoba sa invaliditetom često je težak, sumoran i sa brojnim preprekama. Društvo je nesenzibilno za ovu populaciju, a nadležni ne pružaju dovoljno podrške. Međutim, priča dvoje ljudi koju donosimo, mogla bi biti motivacija svima da drugačije i češće razmišljamo kako biti vjetar u leđa ovoj populaciji, a ne da im otežavamo život.

Armina je 19-togodišnjakinja, učenica završnog razreda Medicinske škole u Kalesiji. Velika joj je želja da upiše fakultet i dobije zaposlenje po završetku školovanja, u okruženju bez predrasuda. Voli druženje, ima dosta hobija, stoga joj je, kaže, život veseo.

”Pored toga što sam u kolicima, moj je život prelijep. Imam puno ovdje društva, sve je ovo moja ekipa. Svako nosi svoju priču, idemo na razne sekcije, dramska, folklorna, nema šta ne radimo, pjevamo, putujemo”, navodi Armina.

Svjesna je da društvo u cjelini ima malo senzibiliteta za osobe sa poteškoćama, ali je optimistična. Za svoju sreću se valja boriti, ističe.

”Svoje snove ostvarujem. Najveći svoj san sam djelimično ostvarila, a to je da prohodam. Djelimično sam uspjela u tome, zahvaljujući fizikalnim terapijama, ali trebat će tu dosta još vremena. Želim da završim prvo školu i onda da se zaposlim”, ističe ona.

Slična priča je i Azura Kuralića. Veseo momak, željan novih znanja, učenik je Mašinske škole Tuzla. Iako ima životnih problema, trudi se da mu dani protiču u radosti, a osim u školi, vrijeme provodi i u Centru ”Koraci nade”.

”Ja ovdje dođem u Centar Koraci nade, provodim vrijeme, ako imam ponoviti nešto za školu, ponovim i onda se družimo, pričamo o svojim teškim danima, ako treba kome udijelimo savjet, popričamo jedni s drugima i tako nam protekne dan”, kaže Azur.

Armina i Azur su svjesni da mogu biti korisni društvu, a ne teret, kako ih često i nadležni i društvo gledaju.

”Trebate nam pružiti podršku, ako ne velikim stvarima, makar riječ podrške, i meni i Azuru i svima nama to puno znači, a vama oduzme pet minuta”, rekla je Armina.

Danas, na Svjetski dan cerebralne paralize, podršku su im pružili učenici Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo”, te nadležni iz Gradske uprave Tuzla.

”Kao društvo trebamo se držati humanosti, pojačavanja empatije i punog razumijevanja i djece koja su oboljela od cerebralne paralize, ali i njihovih porodica. I porodicama će biti lakše da se nose sa tim problemom, ako vide da šira društvena zajednica ima razumijevanja”, naveo je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Direktorica Centra ”Koraci nade” Jasmina Krivošija navela je da su danas o Centra krenuli povorkom korisnika i njihovih roditelja, zajedno sa različitim parolama i zelenim trakicama, jer je zelena boja kojom se obilježava ovaj dan.

”Želimo da naše građanstvo probudi svoju svijest o djeci sa cerebralnom paralizom, da vodi više brige o svojim ličnim postupcima, ali isto da institucije vlasti pruže više podrške našim korisnicima i njihovim roditeljima”, kaže Krivošija.

Kroz različite vidove igre, učenici iz KŠC-a uvidjeli su da ima dosta prepreka za osobe sa cerebralnom paralizom, te da se moraju više potruditi da bi postigli određeni cilj. Shvatili su da su svestrani i da im invaliditet nije prepreka za ispunjenje snova, te da se vrijedi boriti kroz život.

POSLJEDNJE DODANO