5.5 C
Tuzla
08.12.2022.

U Tuzli obilježen Svjetski dan dijabetesa, građani iskoristili besplatnu akciju mjerenja šećera u krvi

Osamnaest godina Fikret Hasanović boluje od dijabetesa. Iako je na početku proces privikavanja na novo stanje bio težak, ubrzo se kaže odlučio da poštuje sve ljekarske upute, pa tako dijabetes uspješno drži pod kontrolom. Dešava se kaže da dođe do naglog pada ili skoka šećera u krvi, ali i tada je spreman da reaguje na vrijeme.

Kad sam otišao doktoru otkrili su mi dijabetes tip2, prepisali su mi lijekove i pijem ih tri puta dnevno, poslije svakog obroka. Dosta je faktora koji povećavaju šećer, ali većinom je to hrana, morate se strogo pridržavati ishrane i redovno trošiti tablete“, kazao je Hasanović.

S obzirom na važnost praćenja nivoa šećera u krvi, Fikret već godinama sam sebi mjeri šećer. Kaže da mu to nije teško.

Da osobe koje boluju od dijabetesa trebaju redovno pratiti svoje stanje potvrđuju i ljekari. Osim toga, ističu i da je dijabetes bolest koja ima brojne rizikofaktore, pa zbog toga bi, kažu, svi trebali obratiti pažnju na svoje zdravstveno stanje.

Rizikofaktori za dijabetes mogu biti promjenjivi i nepromjenjivi. Nepromjenjivi su spol, dob, porodična anamneza. Promjenjivi su oni u koje spada naš način života, pušenje, alkohol, droga, pretilost, također i stres koji spada među najvažnije“, kazala je dr. Zerina Suljić, specijalizantica Interne medicine u UKC-u Tuzla.

Da bi građanima pružili sve informacije o dijabetesu, ljekari iz Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla i studenti Medicinskog fakulteta, danas su povodom Svjetskog dana dijabetesa, organizovali provjeru nivoa šećera u krvi, ali i krvnog pritiska, u Bingo City Centru u Tuzli. Mnogi građani su iskoristili ovu akciju i provjerili svoje zdravstveno stanje.

Ovo je odlična akcija, svaka čast. Ovakvih akcija treba mnogo više za stariju populaciju“.

Uvijek je dobro provjeriti svoje stanje i znati na čemu smo mada smo mi lijen narod pa se ne kontrolišemo, a ove akcije svakako dobro dođu“.

Fokus obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa ove godine je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom za bolje sutra. U svijetu od dijabetesa boluje 537 miliona ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a procjenjuje se da će taj broj do 2030. godine narasti na 643 miliona.

POSLJEDNJE DODANO